Καλεσμένη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA με τους Ζήση Μούσιο και η Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη ήταν σήμερα το πρωί η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Άννα Διαμαντοπούλου.
Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση στη Βουλή επί των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κα Διαμαντοπούλου σημείωσε, αρχικά, ότι «υπάρχει ο στίχος του Βάρναλη που λέει “Που ήσουν νιότη που ‘λεγες πως άλλως θα γεννώ” και ισχύει για τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί αυτό που είδαμε χθες το βράδυ στη Βουλή δεν έχει προηγούμενο. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφίστηκε δύο φορές λέγοντας με προσωπικό φωτοστέφανο ότι θα μεταρρυθμίσει, θα χτυπήσει τις παθογένειες και θα σεβαστεί τους θεσμούς και τη δημοκρατία, αλλά έκανε ακριβώς το αντίθετο».
Έκανε λόγο για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και κοροϊδία απέναντι στους θεσμούς και τον ελληνικό λαό, εκτιμώντας ότι «επειδή στη Νέα Δημοκρατία από το πρωί υπήρχε ζήτημα ότι αρκετοί βουλευτές της θα ψήφιζαν υπέρ της προανακριτικής, μέχρι το βράδυ δεν απαντούσαν, παρόλο που σηκώθηκε πέντε φορές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τους ρώτησε αν θα μείνουν για να ψηφίσουν. Τα έδρανα της συμπολίτευσης ήταν άδεια και στις 00:30 μαθαίνουμε ότι δεν θα έρθουν να ψηφίσουν οι άνθρωποι προσωπικά, αλλά ήρθαν δυο κούτες με επιστολικές ψήφους. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα».
Η Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν λογίζουν τη χθεσινή διαδικασία ως έγκυρη με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και ξεκαθάρισε:
«Για εμάς είναι σα να μην έγινε η διαδικασία, γιατί ήρθαν 83 άτομα της κυβέρνησης. Δεν κατάφεραν ούτε με επιστολική ψήφο να φέρουν το σύνολο των βουλευτών τους. Φανταστείτε τι εσωτερικό πρόβλημα υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία.
Ως εκ τούτου, εμείς θα καταθέσουμε ξανά πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Δεν θα γλιτώσει η Νέα Δημοκρατία με όλη αυτήν την αθλιότητα που έγινε χθες το βράδυ. Και από εδώ και πέρα θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μια πάρα πολύ περίεργη περίοδο, γιατί δεν ξέρουμε τι θα προκύψει.
Με αυτά που έγιναν στα Τέμπη ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Τώρα είναι καλοκαίρι και πίστεψε η Νέα Δημοκρατία ότι θα περάσει αθόρυβα, ενώ υπήρχαν Μέσα Ενημέρωσης που συμπεριφέρονταν χθες σα να μην υπήρχε συζήτηση στη Βουλή».
Τόνισε, δε, ότι «για πρώτη φορά σύσσωμη η αντιπολίτευση, από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, αποχώρησε μπροστά σε κάτι που δεν έχει παρόμοιό του στα χρονικά».
Η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε τον προβληματισμό της για το ότι πολλοί πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην πολιτική εξ αιτίας των σκανδάλων, επισημαίνοντας:
«Από τη Βουλή περίμεναν να συμφωνήσουμε ότι είμαστε όλοι απέναντι στη λογική και στην κουλτούρα ότι οι πολίτες μπορούν να καταχρώνται το δημόσιο και το ευρωπαϊκό χρήμα. Αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί. Όποιος έχει καταχραστεί παράνομα χρήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του δημοσίου, θα πρέπει να οδηγείται στη δικαιοσύνη, να επιστρέφει πίσω τα χρήματά του έντοκα και να έχει και ποινικές διώξεις.
Είναι 530.000 άνθρωποι οι οποίοι συναλλάχθηκαν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το 5% ήτοι 25.000 άνθρωποι έχουν παρανομήσει. Σε αυτούς υπάρχουν άνθρωποι από όλα τα κόμματα, υπάρχουν και έξω από τα κόμματα και δεν είναι θέμα των βουλευτών και των κομμάτων να τους πάρουν έναν-έναν. Θα πάνε στη δικαιοσύνη.
Όταν, όμως, έχουμε εμπλοκή των πολιτικών όπως μας λέει τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, οι πολιτικοί θα πρέπει να οδηγούνται στην προανακριτική και να αποφασίζεται αν είναι αθώοι ή ένοχοι. Μόνον έτσι οι πολίτες θα πιστέψουν ότι και οι πολιτικοί έχουν το ίδιο όπως όλοι οι πολίτες».
Όσον αφορά, τέλος, στην επόμενη ημέρα για την πολιτική σκηνή της χώρας, η Άννα Διαμαντοπούλου εκτίμησε ότι «με την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει η αίσθηση της διάχυσης των ευθυνών για τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. Αλλά το ΠΑΣΟΚ αυτές τις μέρες στη Βουλή ανέτρεψε τα δεδομένα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε όλα τα στοιχεία για το ότι αυτό το σκάνδαλο είναι από το 2019 έως το 2023 και θα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση.
Ο Βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν, όταν ρωτήθηκε τι φοβάται στην πολιτική, απάντησε “φοβάμαι τα γεγονότα”. Και η ερώτηση αυτή είναι για τον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε τοξικότητα στη Βουλή επειδή ειπώθηκαν κάποια πράγματα. Δεν αλλάζουν οι λέξεις τα δεδομένα. Έχουμε μία τοξικότητα η οποία οφείλεται στα γεγονότα.
Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή έδωσε ένα μήνυμα που, δυστυχώς, ξανάρχεται μετά από πολλά χρόνια: Η δημοκρατία θα νικήσει. Δεν θα αποδεχθούμε αυτήν τη λογική και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα θα μπορέσει να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις και να πάμε σε μία κανονικότητα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε αυτήν τη χώρα».