Βρετανία: Υπέγραψε εμπορική συμφωνία με τον Καναδά αξίας 27 δισ. δολαρίων

21/11/2020 | 18:32

Σε μία συνεχή εμπορική συμφωνία κατέληξαν Βρετανία και Καναδάς σήμερα Σάββατο, ούτως ώστε να διατηρήσουν τη ροή αγαθών και υπηρεσιών αξίας 27 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών μετά το Brexit, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τους δεσμούς με συνομιλίες για μια ειδική συμφωνία το επόμενο έτος.

Η Βρετανία διαπραγματεύεται αρκετές διμερείς εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ μόλις εξέλθει από τη μεταβατική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του τρέχοντος έτους, με πολλές από αυτές απλώς να αντικαθιστούν τους ήδη υπάρχοντες όρους που είχε με την Ε.Ε.

Το βρετανικό υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου δήλωσε ότι η «επί της αρχής συμφωνία» για την ανατροπή της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά, άνοιξε το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων το 2021 σε μια εξατομικευμένη συμφωνία που θα μπορούσε να καλύψει περισσότερους τομείς όπως το ψηφιακό εμπόριο, το περιβάλλον και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών.

«Η σημερινή συμφωνία υποστηρίζει ένα εμπόριο αξίας 20 δισ. λιρών και κλειδώνει με βεβαιότητα για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εμπορίου Λίζ Τρους.

«Ανυπομονούμε να επιτύχουμε μια νέα πιο φιλόδοξη συμφωνία τον επόμενο χρόνο με στόχο τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να διαμορφώσει μια «παγκόσμια Βρετανία», η οποία μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερες συμφωνίες από την Ε.Ε. Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνουν επικριτές του, οι συμφωνίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 53 χώρες, που αντιπροσωπεύουν 164 δισ. λίρες σε διμερές εμπόριο.

Η Τρους είπε ότι η συμφωνία θα αποτρέψει την εφαρμογή δασμών αξίας περίπου 42 εκατ. λιρών σε αγαθά όπως αυτοκίνητα, βόειο κρέας και ψάρια.

Η συμφωνία εμπορικής συνέχειας του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Καναδά θα υποστεί σε τελικούς νομικούς ελέγχους, προτού υπογραφεί επίσημα.

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης