Σωτήρια η ετήσια μαστογραφία από τα 40

Σωτήρια είναι η ετήσια μαστογραφία για τις γυναίκες που αρχίζουν να εξετάζονται από τα 40 χρόνια τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 160.000 γυναίκες, ηλικίας από 39 μέχρι 41 ετών.

Οι μισές άρχισαν να υποβάλλονται σε μαστογραφία από τα 40 χρόνια τους, ενώ οι υπόλοιπες περίμεναν να αρχίσουν τις ετήσιες εξετάσεις μετά τα 50.

Οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσες γυναίκες υποβάλλονται σε ετήσιες μαστογραφίες από τα σαράντα τους, παρουσίασαν μείωση κατά 25% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού. Ιδιαίτερα οφέλη της τακτικής εξέτασης καταγράφηκαν κατά την πρώτη δεκαετία. Ειδικότερα, η ομάδα των γυναικών που άρχισε να υποβάλλεται σε ετήσια εξέταση στα 40 κατέγραψε 83 θανάτους από καρκίνο του μαστού στη δεκαετή περίοδο, ενώ η ομάδα των γυναικών που περίμεναν να αρχίσουν την απεικονιστική εξέταση μετά τα 50, όπως προβλέπουν άλλωστε οι κανόνες του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) είχε 219 θανάτους. Οι ερευνητές παραδέχονται, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα καταγράφηκε μικρή διαφορά της θνησιμότητας μεταξύ των δύο ομάδων.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Στίβεν Ντάφι, που συντόνισε τη μελέτη, είναι βέβαιο ότι η έναρξη της διαδικασίας ετήσιας μαστογραφίας, σε μικρότερη ηλικία από τη σήμερα συνιστώμενη, πραγματικά σώζει ζωές. Επίσης, τόνισε ότι σήμερα η απεικονιστική τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ συγκριτικά με το 1990, όταν εκπονήθηκε η πρώτη φάση της έρευνας και κατά συνέπεια τα οφέλη αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Αλλοι επιστήμονες, όπως ο Κέβιν Μακόνεϊ, επίτιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό τα συμπεράσματα της μελέτης. «Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η μαστογραφία έσωζε ζωές, στις συνθήκες που επικρατούσαν το 1990, όταν οι γυναίκες αυτές ήταν 40 ετών. Είναι, λοιπόν, κάτι που συνέβη παλιά». Επίσης, ο Μακόνεϊ τόνισε ότι η θνησιμότητα για τον καρκίνο του μαστού στα σαράντα έτη ήταν μικρή και τα ποσοστά για τα οφέλη που επικαλείται η έρευνα πιθανώς να μην είναι και τόσο ακριβή. 

Πάτρα: Βρήκε νεκρό τον 30χρονο σύζυγό της – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Κλειστή η Ιόνια Οδός από Άρτα μέχρι Αμφιλοχία μετά την κατολίσθηση και το ρήγμα 200 μέτρων – Θα αργήσει η αποκατάσταση του έργου

Πάτρα: “Κλειστή” για ώρες η Ακτή Δυμαίων- Τεράστια ταλαιπωρία για τους οδηγούς

Πλημμύρισε επιχείρηση στην Πάτρα – Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες απευθύνουν έκκληση στον Δήμο να καθαρίσει βουλωμένο φρεάτιο καθώς η κακοκαιρία θα συνεχιστεί – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Τροχαίο με δίκυκλο στην εθνική οδό – Ένας τραυματίας-Φωτο & Βίντεο

Πάτρα: Σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο – Δύο τραυματίες

Στην Πάτρα ο Άδωνις Γεωργιάδης – Επίσκεψη στα νοσοκομεία με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (ΦΩΤΟ)

Δυτ. Ελλάδα: Βαρύ πένθος από τον θάνατο της Βάνας Πέτρου – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας