Χριστίνα Σταρακά: Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στο επίδομα ανεργίας

09/01/2026 | 06:31

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας και τη μη πληρωμή χιλιάδων εποχικών ανέργων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση, οι οποίοι είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους και πληρούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, έμειναν χωρίς κανένα εισόδημα στις γιορτές, εξαιτίας διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων, αλλά και της αποτυχημένης εφαρμογής του συστήματος πληρωμών μέσω προπληρωμένων καρτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διάχυση ευθυνών μεταξύ της Δ.ΥΠ.Α., των τραπεζικών ιδρυμάτων και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, καθώς και στη διαχρονική υποστελέχωση της Δ.ΥΠ.Α., η οποία επηρεάζει άμεσα την έγκαιρη καταβολή κρίσιμων κοινωνικών παροχών.

Με την Ερώτησή της, η Χριστίνα Σταρακά ζητά σαφείς απαντήσεις από την Υπουργό για:

  • το ακριβές θεσμικό και χρονικό πλαίσιο καταβολής του επιδόματος ανεργίας μετά την έγκριση των αιτήσεων,
  • τον φορέα που φέρει την ευθύνη σε περίπτωση καθυστερήσεων λόγω διοικητικών ελέγχων, τεχνικών προβλημάτων ή δυσλειτουργιών στο σύστημα πληρωμών μέσω προπληρωμένων καρτών,
  • τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους εποχικοί άνεργοι, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων και την πλήρωση των νόμιμων προϋποθέσεων, δεν πληρώθηκαν κατά την εορταστική περίοδο,
  • τα υπηρεσιακά και διοικητικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την απόδοση ευθύνης για το γεγονός ότι άνεργοι πολίτες έμειναν χωρίς κανένα εισόδημα τα Χριστούγεννα.

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας τονίζει ότι η έγκαιρη καταβολή του επιδόματος ανεργίας δεν αποτελεί παροχή «χάρης», αλλά θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, και καλεί το Υπουργείο να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα κοινωνικής εγκατάλειψης ανέργων σε κρίσιμες περιόδους.

Πάτρα: Ο πρωταγωνιστής της θανατηφόρας επίθεσης στο “Αβαντάζ” ήταν ένας 26χρονος-Τι αποκαλύπτει το καταγραφικό του καταστήματος, το οποίο οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να παραδώσουν!

Αχαΐα: Παρολίγο τραγωδία σε σοκαριστικό τροχαίο με τέσσερις τραυματίες ΦΩΤΟ

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με συμπλοκή ατόμων στη Σωσιπάτρου – Τραυματισμοί και ισχυρή αστυνομική παρουσία

ΕΚΤΑΚΤΟ – Πάτρα: Παραδόθηκαν οι τρεις από τους εννέα που κατηγορούνται για το θάνατο του 30χρονου Κώστα στο “Αβαντάζ”

Πάτρα: Παραδόθηκε ο 26χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου στο “Αβαντάζ” – Oδηγήθηκε στον εισαγγελέα

Σκηνές… Φαρ Ουέστ: Ασύλληπτο επεισόδιο με βαριοπούλες – Παππούς και εγγονός μεταφέρθηκαν με βαριά τραύματα σε ΠΓΝΠ και Καραμανδάνειο (ΦΩΤΟ)

Φονικός ξυλοδαρμός στην Πάτρα: Ένταση έξω από τα δικαστήρια, έκλεισαν το δρόμο οι συγγενείς του 31χρονου – Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του “Αβαντάζ” (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι (ΦΩΤΟ)