Υλικά:
- 3 κιλά ώριμες ντομάτες (κατά προτίμηση μακρόστενες – πομοντόρια)
- 2 κ.σ. χοντρό αλάτι (θαλασσινό)
- ελαιόλαδο για το βαζάκι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας τις ντομάτες: αφαιρούμε το κοτσάνι και το πρασινο, γύρω – γύρω μέρος, κάθε ντοµάτας και τις χαράζουµε σταυρωτά, με ένα μαχαίρι, στη βάση τους.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, βάζουμε τις ντομάτες σε παρτίδες, για να χωρέσουν και τις αφήνουμε 15 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε και τις βουτάµε σε ένα µπολ µε πολύ παγωµένο νερό. Μετά από λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα εύκολα, τραβώντας µε το χέρι µας.
Στη συνέχεια, κόβουµε τις ντοµάτες στα τέσσερα και βγάζουμε όσο περισσότερα σπόρια μπορούμε.
Πολτοποιούμε τη σάρκα της ντομάτας στον πολυκόφτη, σε δόσεις.
Βάζουμε τον πουρέ ντομάτας σε βαθιά κατσαρόλα και βράζουμε, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να συμπυκνωθεί.
Αδειάζουμε σε ζεστό, αποστειρωμένο βάζο, αφού βάλουμε το γυάλινο μέρος, μόνο, για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνουμε ελαιόλαδο να καλυφθεί η επιφάνεια του ντοματοπελτέ και κλείνουμε καλά το καπάκι.
Ο σπιτικός πελτές διατηρείται για τουλάχιστον 3 μήνες στο ψυγείο. Κάθε φορά που βγάζουμε μια κουταλιά, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο, ώστε η επιφάνεια να είναι πάντα καλυμμένη.