ΣΥΡΙΖΑ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: Επικίνδυνη η υποβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων από την κυβέρνηση

02/08/2025 | 21:49

Στην εξαγγελία της Τουρκίας για θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας πως «αποτελεί μία ακόμη παράνομη τουρκική ενέργεια»

«Η σημερινή τουρκική εξαγγελία δύο θαλασσίων πάρκων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων, με το πρώτο να εκτείνεται μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου και το δεύτερο να αποκλείει το Καστελόριζο, αποτελεί μία ακόμη παράνομη τουρκική ενέργεια η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας και το Δίκαιο της ΕΕ σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και αποτελεί μία ακόμη αποτύπωση των αναθεωρητικών αφηγημάτων της Άγκυρας», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακολούθως υπογραμμίζει πως «για μια ακόμη φορά ότι η υποβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων από την Κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα της χώρας».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλεί την κυβέρνηση «να προβεί στις δέουσες διπλωματικές ενέργειες για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Παράλληλα, την καλούμε να παρουσιάσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του αναθεωρητικού τουρκικού αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” και την δέσμευση της Τουρκίας σε διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Τι ανακοίνωσε η Τουρκία

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, «οι προστατευόμενες περιοχές της Τουρκίας» συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM) με τη συμβολή των αρμόδιων φορέων και καταχωρήθηκε τον περασμένο μήνα στη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή (IOC) που είναι συνδεδεμένη με την UNESCO.

Τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα, εκτείνονται σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Tο ένα θαλάσσιο πάρκο τοποθετείται έξω από τα χωρικά ύδατα δυτικά της Ίμβρου και Τενέδου, μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Το άλλο θαλάσσιο πάρκο  ξεκινάει βορειοανατολικά της Ρόδου και φτάνει μέχρι και στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα οριστούν επιπλέον «προστατευόμενες περιοχές» (MPA) στις θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία.

Αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών

Παράλληλα, σκληρή ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο που εξέδωσε η Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι «η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» σε μη οριοθετημένες περιοχές εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων συνιστά απαράδεκτη, μονομερή και παράνομη ενέργεια που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Καθώς το τουρκικό σχέδιο εκδόθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τις αντίστοιχες ανακοινώσεις της Αθήνας, το ελληνικό ΥΠΕΞ, κάνει παράλληλα λόγο, για «αντανακλαστικές ενέργειες κενές περιεχομένου που θέτουν σε διακύβευση τις σχέσεις καλής γειτονίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κόλαση φωτιάς στην Αχαΐα: Καίγονται σπίτια επιχειρήσεις και νεκροταφείο – Εκκενώνονται Καμίνια, Βραχνέικα και Τσουκαλέικα, έκλεισε τμήμα της Πατρών-Πύργου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Δεύτερη νύχτα με πύρινο εφιάλτη – Μπαράζ μηνυμάτων του 112 για εκκενώσεις οικισμών, κλειστή η Περιμετρική (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Νύχτα αγωνίας στην Πάτρα: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην περιοχή των Συχαινών – Προληπτική εκκένωση Μπάλα και Βούντενης, έκλεισε η Περιμετρική (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πύρινος όλεθρος στην Πάτρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Καίγονται σπίτια, απομάκρυνση κατοίκων και απεγκλωβισμοί (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εφιαλτικές στιγμές από τις μεγάλες πυρκαγιές σε Δυτική Αχαΐα και Συχαινά: Εκκενώνονται Μποζαΐτικα, Μπάλα & Βούντενη, αναζητούν ύποπτους για τη φωτιά της Πάτρας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κόλαση φωτιάς στα Συχαινά: Κάηκαν σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί και κτίρια – Δραματικές στιγμές για τους κατοίκους (ΦΩΤΟ & BINTEO)

Δραματική νύχτα στη Δυτ. Αχαΐα: Επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων κατοίκων – Έφτασε στα Τσουκαλέικα και καίει σπίτια και αυτοκίνητα η φωτιά – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Πάτρα: Προσαγωγή δύο υπόπτων για την καταστροφική πυρκαγιά στα Συχαινά