Ενώ οι Τούρκοι απειλούν τον Χάφταρ, ότι αν επιτεθεί στα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη θα τον εξολοθρεύσουν, η Γαλλία ζήτησε σήμερα από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, να αποφύγει κάθε επανάληψη «εχθροπραξιών», και να «επικεντρωθεί» στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.
Εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωνε πως «Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση στη Λιβύη. Η προτεραιότητα επικεντρώνεται στην εφαρμογή της συμφωνίας της 23ης Οκτωβρίου 2020, η οποία προβλέπει την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, καθώς και τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών».
Καλούνται γι’ αυτό όλες οι πλευρές στην Λιβύη, να στηρίζουν αυτήν την διαδικασία και να αποφύγουν οποιαδήποτε επανάληψη εχθροπραξιών και να επικεντρωθούν στον ορισμό μιας νέας εκτελεστικής εξουσίας και στη διοργάνωση εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως αποφασίστηκε από το λιβυκό πολιτικό φόρουμ που έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Εν τω μεταξύ ο Χαλίφα Χάφταρ, την περασμένη Πέμπτη 24/12/2020, με την ευκαιρία της 69ης επετείου της ανεξαρτησίας της Λιβύης, κάλεσε τις δυνάμεις του να πάρουν ξανά τα όπλα για να «εκδιώξουν τον Τούρκο κατακτητή» από την πατρίδα τους.
Γι’ αυτό και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψής του σε «Τουρκικά στρατεύματα» στην Τρίπολη, έσπευσε να προειδοποιήσει σήμερα (27/12/2020), ότι οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υποστηρικτές τους στην ανατολική Λιβύη θα αποτελέσουν «νόμιμοι στόχοι» εάν επιχειρήσουν να επιτεθούν σε τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή.
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Την ίδια μέρα, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο υπουργός Άμυνας κ. Ακάρ δήλωνε, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που υπερβολικά ενοχλούσε την Τουρκία, πως «είναι γνωστή η κατάσταση της Οικονομίας της Ελλάδας.
Όμως παρά τα προβλήματα και με το κόστος τη μείωση του φαγητού, της ένδυσης, του μισθού του κάθε Έλληνα πολίτη, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξοπλισμού, μια μόδα εξοπλισμού. Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε.
Αντ’ αυτών, των φραστικών και πρακτικών προκλήσεων, των ηγετών της Τουρκίας, ο κ. Στέλιος Πέτσας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Ελλάδας έκλεισε το 2020, στις 29 Δεκεμβρίου, δηλώνοντας πως, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις δηλώσεις από την Άγκυρα για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης, ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός «Ας αλλάξει πλευρά όποιος το σκέφτεται αυτό!», είπε και τόνισε πως μπορεί να υπάρξει συζήτηση μόνο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το μοναδικό θέμα που παραμένει ως εκκρεμότητα, και είναι αυτό των θαλασσίων ζωνών.
«Ελπίζουμε η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες (όπως κάνει με τις Navtex για να οργώσει με το Oruc Reis την ανατολική Μεσόγειο και τις υφαλοκρηπίδες της Κύπρου) και δηλώσεις, και να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που κόπηκε το 2016». Αυτά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της είναι έτοιμη προς τούτο και ότι η επίλυση της εκκρεμότητας με τις θαλάσσιες ζώνες θα είναι προς όφελος και των δύο λαών.
Πηγή:via diplomacy.gr
