Δίνουν και παίρνουν οι ζυμώσεις στα δεξιά της ΝΔ, όπως φανερώνει και η συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στην ΕΣΗΕΑ η «Ομάδα Πολιτών», με την εκδήλωση αυτή να θεωρείται πρόπλασμα για ένα μελλοντικό κόμμα Σαμαρά.
Τα 91 μέλη της ομάδας αυτής (στην οποία μετέχουν πρόσωπα όπως οι Μελέτιος Μελετόπουλος, Σάββας Καλεντερίδης, Ιωάννης Μάζης, Κωνσταντίνος Γρίβας και ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης γιος του Αντώνη Λιβάνη) στρέφουν τα πυρά τους, από τα δεξιά, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία πυροβολούν εφ’ όλης της ύλης και κατά ριπάς και καλούν «ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες με κυβερνητική εμπειρία» να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία «εναλλακτικής δύναμης διακυβέρνησης», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Δημιουργία εναλλακτικής διακυβέρνησης»
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «την ανασύνταξη της χώρας και τη δημιουργία αξιόπιστης εναλλακτικής δύναμης διακυβέρνησης δε μπορούν να την αναλάβουν ούτε τα διαρκώς συρρικνούμενα κόμματα εξουσίας ούτε τα μικρομεσαία κόμματα διαμαρτυρίας. Μπορούν όμως να την αναλάβουν ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες με κυβερνητική εμπειρία, ακεραιότητα, παιδεία και αποδεδειγμένο πατριωτισμό, που διαθέτουν το απαιτούμενο κύρος στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Ο δε επικεφαλής της ομάδας Μελέτιος Μελετόπουλος ανέφερε πως «είναι προφανές ότι οι επιλογές που διατυπώσαμε αφορούν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή», προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα πρόσωπα από την παράταξη που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, ενώ διέψευσε ότι έχει έρθει σε προηγούμενη επαφή μαζί τους.
Αλλά βέβαια με δεδομένο ότι ο Κώστας Καραμανλής κινείται πάντα εντός της ΝΔ και δεν εμπλέκεται σε σενάρια περί δημιουργίας κομμάτων, γίνεται απολύτως σαφές ότι αυτός που ουσιαστικά καλούν οι διοργανωτές αυτής της συνέντευξης Τύπου, να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Διακήρυξη
Στη διακήρυξή τους τα μέλη της «Ομάδας Πολιτών» ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική της υποτιθέμενης «ελληνοτουρκικής φιλίας» έχει αποδειχθεί ολέθρια για τη χώρα μας και επωφελής μόνον για την Τουρκία, καθώς ο ατέρμονος και χωρίς αποτέλεσμα διάλογος νομιμοποιεί τις παράνομες τουρκικές αξιώσεις», ότι «το ελληνικό κράτος παραιτείται από νόμιμα δικαιώματά του όταν η Τουρκία απειλεί με αντίποινα» και πως «η ασκούμενη τα τελευταία χρόνια εξωτερική πολιτική έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε γεωπολιτικό αδιέξοδο και σε καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας»
Επίθεση στην κυβέρνηση από τα δεξιά
Λένε ακόμα ότι «η σημερινή κυβέρνηση ιδεολογικά βρίσκεται στον αντίποδα της ελληνικής κοινωνίας, έχοντας υιοθετήσει τη γραμμή της ‘πολυπολιτισμικότητας’ και του (ήδη απαξιωμένου διεθνώς) κινήματος woke. Η ελληνική ταυτότητα, η παράδοση, η γλώσσα, η ιστορία, η οικογένεια, ο πατριωτισμός, η θρησκεία μας, δεν ανήκουν στις προτεραιότητές της και μάλιστα προκαλούν απέχθεια σε κορυφαία στελέχη της. Η κριτική σκέψη και η αμφισβήτηση του κυρίαρχου κυβερνητικού αφηγήματος διώκεται. Υποκλοπές, προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και των ΜΚΔ (σ.σ. Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης) υπονομεύουν τα θεμέλια της δημόσιας ζωής».
Αναφέρουν επίσης ότι «το λεγόμενο ‘επιτελικό κράτος’ απαξιώθηκε πολιτικά με την τραγωδία των Τεμπών και ηθικά με όσα την ακολούθησαν. Η αδυναμία απόδοσης Δικαιοσύνης ανατρέπει τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου και ακυρώνει το κοινωνικό συμβόλαιο επί του οποίου συγκροτείται το πολιτικό οικοδόμημα».
Καταγγέλλουν
Επιπλέον καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «η βεβιασμένη ‘πράσινη μετάβαση’ εκτόξευσε το κόστος ενέργειας σε περίοδο μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, πλήττοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ενώ αναφέρουν ότι «το κύμα ακρίβειας απαξιώνει (ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα με το 2009 αλλά 40% χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, λόγω πληθωρισμού) το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας και που κράτησαν τη χώρα όρθια στα χρόνια της κρίσης, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την εξοντωτική φορολογία και με τις εξαντλητικές ρυθμίσεις και κανονισμούς».
Η συγκυρία
Η συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου έρχεται αφενός σε μια συγκυρία που στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, στο χώρο δηλαδή της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, εντείνονται τα σενάρια για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, και αφετέρου σε μια στιγμή που ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, με την τελευταία εμφάνισή του στο Πολεμικό Μουσείο, έχει αφήσει με έντονο τρόπο να πλανιέται στην πολιτική ατμόσφαιρα η αίσθηση ότι το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέο κόμμα είναι διάπλατα ανοιχτό.
Και το έκανε όχι μόνο με την ολομέτωπη επίθεση στον Κυρ. Μητσοτάκη, στον οποίο καταλόγισε «τόση αλαζονεία», απαντώντας σε όσα ο τελευταίος είχε πει περί «αυτόκλητων συμβουλατόρων του καναπέ». Κυρίως το έκανε με το κλείσιμο της ομιλίας του, διαμηνύοντας στους «περισπούδαστους επικριτές του» ότι «αυτά που πρέπει να λέω για την Πατρίδα μου, θα συνεχίζω να τα λέω, όπως έκανα πάντα. Είναι θέμα ευθύνης. […] Από αυτή τη λέξη – Ευθύνη – γεννιέται η άλλη μεγάλη λέξη – Ελπίδα!». Φράσεις που έδωσαν νέα τροφή στα σενάρια για κόμμα.
Στο μυαλό Σαμαρά
Άλλωστε αν δεν υπήρχε στο μυαλό του κ. Σαμαρά η σκέψη για νέο κόμμα, τότε, για όσους γνωρίζουν πώς σκέφτεται και δρα, θεωρείται βέβαιο ότι θα είχε σπεύσει ο ίδιος να διαψεύσει τα σχετικά σενάρια. Ως εκ τούτου τα σενάρια είναι υπαρκτά και μένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν.
Και ανεξάρτητα με το αν ανεπισήμως υπάρχει ανοιχτός δίαυλος μεταξύ του κ. Σαμαρά και των μελών της «Ομάδας Πολιτών» ή όχι, το σίγουρο είναι ότι οι τελευταίοι δημιουργούν κλίμα για ένα κόμμα Σαμαρά.