Ζυμώσεις για το Δήμο της Πάτρας – Ο νέος νόμος φέρνει συναινέσεις- Ποιός “φλερτάρει” με ποιόν

Εν αναμονή των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται οι δημοτικές παρατάξεις oι οποίες ωστόσο έχουν αρχίσει ήδη τις ζυμώσεις με βάση όσα έχουν διαρρεύσει για την επικρατούσα αντίληψη περί εφαρμογής της απλής αναλογικής. Το υπουργείο Εσωτερικών διανύει την τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων, αλλά το γενικότερο πλαίσιο της φιλοσοφίας έχει να κάνει με κατανομή εδρών στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης, χωρίς ενίσχυση του επικρατέστερου της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη. Σύμφωνα με το νέο νόμο για να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα χρειάζεται το 50%+1 των ψήφων και αν αυτό δεν συμβεί  την πρώτη Κυριακή, (κάτι που θεωρείται απίθανο για τις περισσότερες των περιπτώσεων) θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι στο δεύτερο γύρο.

– Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου-

Κύκλοι της κυβέρνησης βεβαίως αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο νέος νόμος να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος για την αποφυγή φαινομένων χάους και ακυβερνησίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις βάση των οποίων αν  ένας  συνδυασμός λαμβάνει ποσοστό πάνω από 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων.

Και ενώ η κυβέρνηση αναζητά ακόμη τον κατάλληλο χρόνο για την ανακοίνωση των αποφάσεών της και οι πληροφορίες λένε ότι θα πρέπει να περιμένουμε οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται κατά το Πάσχα, οι Πατρινοί  «εραστές» της Μαιζώνος που βλέπουν την κάλπη να …αχνοφαίνεται, άρχισαν τις  συζητήσεις αρχής γενομένης από το κυβερνητικό  σκεπτικό υπέρ των συνεργασιών αλλά και της  ευρύτερης στρατηγικής συμμαχιών.

Εδώ, στις συμμαχίες, είναι που φαίνεται ότι οδηγούν τα πράγματα και σε ό,τι αφορά την Πάτρα, με κύκλους περί τα δημοτικά να ισχυρίζονται ότι είτε θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο της υπερπληθώρας υποψηφίων παρατάξεων, που θα φιλοδοξούν σε μια ή δύο έδρες,  είτε σε συνεργασίες που θα συμφωνηθούν πριν από τις εκλογές στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων και θα οδηγήσουν σε αντίστοιχο μετεκλογικό σχήμα.Θεωρητικώς δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τα ίδια πρόσωπα.

ΑΤΥΠΕΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ»

Σε αυτή την κατεύθυνση, της αναζήτησης κοινής περπατησιάς πριν από την κάλπη κινούνται, αρκετά στελέχη, κάτι που έχει καταδειχθεί και από τις κοινές ανακοινώσεις στις οποίες προβαίνουν κατά καιρούς στελέχη  παρατάξεων της αντιπολίτευσης για σειρά θεμάτων με εύρος από την καθημερινότητα έως τον πολιτισμό.

Αυτή η άτυπη «συμμαχία», που πέρα από τις ανακοινώσεις έχει εκφραστεί παλιότερα και με διοργάνωση ημερίδων, έχει να κάνει με τις δυνάμεις που διέπονται από άρωμα  κεντροαριστεράς στο δήμο της Πάτρας, δηλαδή με τις παρατάξεις «ΡΑΠ», «Τώρα για την Πάτρα», «Αγωνιζόμενοι πολίτες», «Πάτρα, η δική μας πόλη» και “Κοινοτικόν” οι οποίες φαίνεται ότι συγκλίνουν σε μια σειρά θεμάτων και οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα κοινό «μέτωπο» με βάση τον νέο εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, γίνονται συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση στις οποίες  συμμετέχουν και γνωστά  στελέχη από άλλες δημοτικές παρατάξεις, σε μια προσπάθεια αντιπαράθεσης μιας αυτοδιοικητικής πρότασης για τις εκλογές που έρχονται.

Κοινός πονοκέφαλος για τις περισσότερες από αυτές τις παρατάξεις, είναι η απουσία προβεβλημένου επικεφαλής. Εκεί, στο πρόσωπο του επικεφαλής, είναι που θα παιχτεί και το όλο παιχνίδι, καθώς το πρόσωπο που ηγείται μιας τέτοιας προσπάθειας, είναι αυτό που είθισται να …τραβάει το καράβι.  Και προς το παρόν, αυτό το πρόσωπο εξακολουθεί να αναζητείται, ενώ σημαντική θεωρείται ότι θα είναι σε αυτό και η όποια απόφαση πάρει ο νέος κεντροαριστερός φορέας και βεβαίως, πάνω από όλα, ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και της εγνωσμένης έλλειψης αυτοδιοικητικών  στελεχών στο χώρο, αλλά και της πρόθεσής του  να οδηγηθεί σε «συμμαχία» και στην Περιφέρεια.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΠΕΛΕΤΙΔΗ

Στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας που βρίσκεται σε στάδιο διερεύνησης, ο  Κώστας Πελετίδης ο οποίος διατηρώντας ακόμη τη λαοφιλία του, έχει ως αντίπαλο, τουλάχιστον με τα  μέχρι τώρα δεδομένα, μόνο τον εκλογικό νόμο, κάτι που βεβαίως δεν παύει να προβληματίζει το ΚΚΕ. Διότι αν δεν καταφέρει, (πράγμα πολύ δύσκολο ) να κατακτήσει το 45%, εφόσον υπάρξει αυτή η εκλογική πρόβλεψη, τότε θα πρέπει και αυτός να οδηγηθεί σε συμμαχίες.

Ορατή σύμμαχός του, με βάση τις κινήσεις και τις παρεμβάσεις της μέχρι στιγμής είναι η Βίβιαν Σαμούρη. Ωστόσο συγκλήσεις βλέπουμε κατά καιρούς και με τον Χρήστο Πατούχα, η παράταξη του οποίου θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, αλλά είναι μια εν δυνάμει καλή συνεργασία για την παράταξη του νυν  δημάρχου της Πάτρας, σε περίπτωση αμοιβαίων υποχωρήσεων προς χάρη του διαλόγου.

ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΔΡΑΝΑ

Στην πλευρά των «γαλάζιων» οι πιθανέ συμμαχίες είναι ένα αίνιγμα που δεν βρίσκει προς το παρόν απαντήσεις. Η παράταξη  Χριστόπουλου δεν φαίνεται να έχει σκεφτεί ακόμη το ενδεχόμενο συνεργασιών, το ίδιο και αυτή του Νίκου Οικονομόπουλου.  Εδώ υπάρχει άλλωστε ο παράγοντας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τρόπος με τον οποίο θα δείξει την εύνοιά του, το αν και που θα δώσει στήριξη και αν θα επιλέξει κομματική ή υπερκομματική ταυτότητα για την εμφάνισή του στα του δήμου της πόλης.

(πηγη εφ. Κόσμος)

Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

Λάτσιο – Γιουβέντους 1-1: Σοκ στο τέλος για τη «Μεγάλη Κυρία»

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη στείρωση της γάτας σας – Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία

Κώστας Γενιδούνιας: Ο «βάσιμος λόγος» απόλυσής μου από την Hellenic Train είναι ότι είπα την αλήθεια

Με ελικόπτερο η διάσωση επιβάτη κρουαζερόπλοιου έξω από τη Ρόδο

Εμμανουήλ Καραλής και Αναστασία Μαγαλιού έτοιμοι για το πιο μεγάλο βήμα στη σχέση τους

Πάτρα: Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας – ΦΩΤΟ

Μελιτζάντες φούρνου τύπου Parmigiana

Στα Καλάβρυτα η Νέα Αριστερά