Υπουργείο Υγείας: Από την Τρίτη σε λειτουργία η δωρεάν γραμμή 1566 – Παραμένει το 166

14/07/2025 | 17:32

Σε λειτουργία τίθεται από την Τρίτη (15/7) η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή «1566», μέσω της οποίας οι πολίτες θα λαμβάνουν πληροφορίες για γιατρούς, δομές υγείας, ραντεβού και εξετάσεις. Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τη γραμμή.

Αντικαθιστώνται όλες οι γραμμές του Υπουργείου Υγείας
Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και στα νοσοκομεία, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες της μεταφοράς των κατ’ οίκον φαρμάκων υψηλού κόστους απευθυνόμενοι σε αυτή τη γραμμή.

Την ίδια ώρα, θα μπορούν να γνωρίζουν σε ποια φαρμακεία θα υπάρχουν τα φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη γενικώς στη χώρα μας ανά πάσα στιγμή.

Πρόκειται για έναν αριθμό, ο οποίος αντικαθιστά όλες τις τηλεφωνικές γραμμές του υπουργείου Υγείας που συνολικά ανέρχονται σε 100 και το κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 21.5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καλύπτονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης «όλοι όσοι μας βλέπουν θα ξέρουν ότι από αύριο θα μπορούν να παίρνουν στα 15 66 για οτιδήποτε αφορά στην υγεία. Ο μόνος αριθμός που δεν αλλάζει είναι το 166. Για το αν θέλει κάποιος να κλείσει ραντεβού στο νοσοκομείο ή σε διαγνωστικό κέντρο και για το αν θέλει να πληροφορηθεί για το αν κάποιο φαρμακείο έχει ένα συγκεκριμένο φάρμακο θα υπάρχει αυτή η γραμμή η οποία είναι δωρεάν. Το Υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και σε αγαστή και καθημερινή συνεργασία με τον κ. Παπαθανάση και τους συνεργάτες του, αλλάζουμε το ΕΣΥ».

«Μια εξαιρετική πρωτοβουλία»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Το “1566” αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται ότι θα αλλάξει την εικόνα και τη λειτουργία της Υγείας στη χώρα μας. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τους πόρους του οποίου χρηματοδοτείται και το “1566”, αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία – ένα από τα 51 έργα ύψους 2,35 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ για τη Υγεία- στοχεύει στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, στην απλοποίηση των διαδικασιών και σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πληροφόρησης και εξυπηρέτησης όλων.

Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την εξαιρετική συνεργασία, καθώς και για το γεγονός ότι δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αναβαθμίζοντας το ΕΣΥ, όπως επίσης και την Αναπληρώτρια Υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους. Επίσης, ευχαριστώ πολύ τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και τα στελέχη της, όπως βεβαίως και τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, για την συνεχή συνδρομή τους, που οδήγησε σε αυτό το έμπρακτο αποτέλεσμα βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας».

«Ακόμα ένα εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη»
Παράλληλα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Το ΤΑΑ υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών και για αυτό όπως μας ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παπαθανάσης, η κυβέρνηση επενδύει 14% στην Υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο, το “1566” αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο στην υπηρεσία του πολίτη ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του από το ΕΣΥ γλιτώνοντας χρόνο, κόστος και ταλαιπωρία».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Καλύτερο ΕΣΥ, σημαίνει προσβάσιμο ΕΣΥ για όλους. Η λειτουργία της νέας γραμμής «1566» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό που υλοποιούμε στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας πιο αποτελεσματικό, προσβάσιμο και περισσότερο προσανατολισμένο στις ανάγκες του πολίτη. Ο νέος τετραψήφιος αριθμός συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, πολλών και διαφορετικών δομών σε μία και μόνο υπηρεσία. Φιλική, άμεση και σε συνεχή λειτουργία. Γιατί το ΕΣΥ είμαστε εμείς».

ΠΗΓΗ

Πάτρα: Θλίψη για την απώλεια του Σάκη Παναγιωτόπουλου

Πάτρα: Συνελήφθη μεθυσμένος οδηγός αυτοκινήτου που έκανε αναστροφή και τραυμάτισε οδηγό μοτοσικλέτας – Δεν είχε ούτε δίπλωμα!

Αδιανόητη τραγωδία στο Αγρίνιο – Πατέρας παρέσυρε με το όχημά του και σκότωσε το 2χρονο παιδί του

Πάτρα: Πανικός από φωτιά τα ξημερώματα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Αχαΐα: Αυτές είναι οι 3 περιοχές που απαγορεύεται το κολύμπι

Ραγδαίες εξελίξεις: Σε αναστολή όλη η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας – Είχε εμπλακεί στις υποθέσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου

Πάτρα: Προφυλακίστηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου – Απολογήθηκε με υπόμνημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα δικαστήρια της Πάτρας για την απολογία της η Ειρήνη Μουρτζούκου – Οργή και αποδοκιμασίες από το πλήθος (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)