Ύπνος το μεσημέρι: Τα υπέρ και τα κατά

15/08/2019 | 11:41

Για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουν έναν καλό ύπνο στην διάρκεια της νύχτας. Οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας παίρνουν, δυστυχώς, προτεραιότητα σε σχέση με τον ύπνο και τους δυσκολεύουν.

Επίσης, άλλοι παράγοντες, όπως μια ασθένεια, ή το ροχαλητό του/της συντρόφου τους που πιθανώς ξαπλώνει μαζί τους μειώνουν όχι μόνο τη διάρκεια, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να “κλέψουν” λίγη ώρα ύπνου τις μεσημεριανές ώρες.

Πρέπει, όμως, να το κάνουν; Τους κάνει καλό ή κακό; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του μεσημεριανού/απογευματινού ύπνου;

Ύπνος το μεσημέρια: Τα… υπέρ

Ο σύντομος “υπνάκος” προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

Χαλάρωση
Μειωμένη κόπωση
Αυξημένη επαγρύπνηση
Βελτιωμένη διάθεση
Βελτιωμένη απόδοση, (π.χ. μικρότερος χρόνος αντίδρασης)
Καλύτερη μνήμη
Λιγότερη σύγχυση
Λιγότερα ατυχήματα και λάθη

Ύπνος το μεσημέρι: Τα… κατά

Ο σύντομος ύπνος, όμως, δεν είναι καλός για όλους. Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο σε άλλα μέρη εκτός από το δικό τους κρεβάτι, ενώ άλλοι απλά δεν μπορούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο σύντομος μεσημεριανός μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως:

Αδράνεια ύπνου: Είναι η κατάσταση κατά την οποία, όταν ξυπνάτε από τον μεσημεριανό ύπνο, αισθάνεστε “ζαλισμένοι”, σαν να έχετε μια μικρή “μέθη”, είστε “αποπροσανατολισμένοι” και είστε “σαν να μην έχετε ξυπνήσει ποτέ”.
Προβλήματα ύπνου τη νύχτα: Ο σύντομος ύπνος γενικά δεν επηρεάζει τη διάρκεια ή την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν γενικά έχετε αϋπνίες ή κακή ποιότητα ύπνου τη νύχτα, τότε ο σύντομος μεσημεριανός μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα αυτά.

iatropedia.gr

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο