Βρέθηκαν καλοδιατηρημένα μπαχαρικά σε ναυάγιο… 530 ετών!

04/03/2023 | 14:45

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα σεντούκι με «θησαυρό» στο ναυάγιο του Gribshunden, ενός βασιλικού πλοίου που βυθίστηκε στα ανοικτά των σουηδικών ακτών πριν από 528 χρόνια, καθώς βρήκαν… καλοδιατηρημένα μπαχαρικά!

Τα μπαχαρικά 500 ετών που βρέθηκαν στο ναυάγιο είναι: σαφράν, τζίντζερ (πιπερόριζα) και κόκκοι μαύρου πιπεριού.

Το Gribshunden ήταν η ναυαρχίδα του βασιλιά Χανς της Δανίας και της Νορβηγίας. Το 1495 τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά του Ρόνμπι, την ώρα που ο μονάρχης είχε αποβιβαστεί προκειμένου να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε από δύτες τη δεκαετία του 1960, αλλά ερευνήθηκε σχολαστικά μόλις τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερες καταδύσεις είχαν φέρει στην επιφάνεια εντυπωσιακά εκθέματα. Όμως η αποστολή της ομάδας του Μπρένταν Φόλι, αρχαιολόγου/ερευνητή από το πανεπιστήμιο Λουντ ήταν αυτή που βρήκε τα μπαχαρικά.

«Δεν θα μπορούσαν να είχαν διατηρηθεί τόσο καλά οπουδήποτε αλλού», υποστηρίζει ο Φόλι, εξηγώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας (χαμηλή αλατότητα, χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και θερμοκρασίας).

Τα μπαχαρικά εκείνη την εποχή ήταν είδη πολυτελείας, αφού μόνο οι εύποροι μπορούσαν να τα αποκτήσουν από αγορές εκτός Ευρώπης.

«Είναι η πρώτη φορά που σε αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνεται σαφράν. Επομένως, είναι κάτι μοναδικό και πολύ ιδιαίτερο» λέει ο ερευνητής Μίκαελ Λάρσον από το πανεπιστήμιο Λουντ.

Δυτική Ελλάδα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Απεγκλωβίστηκε σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός (ΦΩΤΟ)

Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας

Η ΟΙΚΙΠΑ στα δικαστήρια για τη Στροφυλιά – Δεν εκδικάστηκε η αγωγή του ιδιώτη για τη διεκδίκηση της παραλίας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές διακυμάνσεις μετά το ρεκόρ 15ετίας

 Μια «ωδή» στον Mozart από το Κουαρτέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών 

Το υπερ-όσπριο που ρίχνει χοληστερόλη και σάκχαρο

Φενέρ: Οι αγώνες στο Final Four είναι διαφορετικοί

Μεγάλη φωτιά σε καταυλισμό εργατών γης στη Μανωλάδα – Aκούγονται εκρήξεις (ΦΩΤΟ)