Βρετανία: Ένας νεκρός και δεκάδες απεγκλωβισμοί μετά τις εκτεταμένες πλημμύρες

07/01/2025 | 16:42

Δεκάδες άτομα διασώθηκαν τη Δευτέρα από πλημμυρισμένα σπίτια και εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, καθώς η κακοκαιρία σάρωσε πολλές περιοχές της Βρετανίας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ οι Αρχές προειδοποίησαν για περισσότερη χιονόπτωση και παγετό τις επόμενες μέρες.

Η πιο κρύα νύχτα του χειμώνα

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας ανέφερε ότι η Δευτέρα ήταν η πιο κρύα νύχτα του χειμώνα μέχρι στιγμής, με θερμοκρασίες να πέφτουν στους -13,3°C στην περιοχή Loch Glascarnoch, στα Χάιλαντς της Σκωτίας, μεταξύ του Ullapool και του Inverness.

Κλειστά σχολεία και προβλήματα στις μετακινήσεις

Η επιστροφή στα σχολεία καθυστέρησε για δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με το Γιορκσάιρ να επηρεάζεται περισσότερο. Στο Μπράντφορντ, 180 σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ στο Λιντς, πάνω από 100 σχολεία έκλεισαν και αρκετές ακόμη σχολικές μονάδες έκλεισαν σε άλλες περιοχές, όπως η Κάλντερντεϊλ, το Χάλιφαξ και το Βόρειο Γιορκσάιρ, καθώς και στο Λάνκασιρ, τη Τσεσάιρ και το Ντέρχαμ, ενώ περίπου 80 σχολεία παρέμειναν κλειστά στην περιοχή του Άμπερντινσάιρ.

Επίσης οι πολίτες αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις τους, αφού εκατοντάδες δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν λόγω των πλημμυρών και των πτώσεων δέντρων στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι οδηγοί αντιμετώπισαν εξίσου σοβαρές δυσκολίες, με πολλές κεντρικές οδούς να είναι κλειστές λόγω της έντονης βροχόπτωσης και του χιονιού.

Εκτεταμένες πλημμύρες και ένα θύμα

Η κατάσταση επιδεινώθηκε το Σαββατοκύριακο, καθώς πλημμύρες παρουσιάστηκαν σε αρκετές περιοχές. Η αστυνομία του Βόρειου Γιορκσάιρ ανέφερε ότι το σώμα ενός άνδρα βρέθηκε τη Δευτέρα σε μια πλημμυρισμένη περιοχή κοντά στον ποταμό Άιρ. Η αστυνομία θεωρεί ότι ο άνδρας είχε πέσει στο νερό το Σαββατοκύριακο και προσπαθεί να τον ταυτοποιήσει.

Στην περιοχή του Λέστερσαϊρ, οι τοπικές αρχές κήρυξαν «μεγάλη έκτακτη ανάγκη» και διαχειρίστηκαν εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια, καθώς οι δρόμοι ξεχείλισαν και το νερό κάλυψαν τα αυτοκίνητα μέχρι την οροφή τους. Περίπου 60 άτομα διασώθηκαν από πλημμυρισμένα σπίτια και οχήματα στην περιοχή. Επίσης, στο Λίνκολνσαϊρ, 50 παιδιά διασώθηκαν από το σχολείο τους όταν αυτό αποκλείστηκε από τα νερά των πλημμυρών.

Στην περιοχή του Γιορκσάιρ, μια γυναίκα διασώθηκε από έναν ιδιοκτήτη παμπ, ο οποίος μπήκε στα παγωμένα νερά μέχρι το στήθος για να τη βγάλει από το αυτοκίνητο και να τη μεταφέρει σε ασφαλές μέρος. Η γυναίκα είχε προσπαθήσει να οδηγήσει στο σπίτι της, όταν το αυτοκίνητό της, καλυμμένο με χιόνι από τη νύχτα, κόλλησε. Ο άνδρας περιέγραψε ότι η γυναίκα άρχισε να φωνάζει «βοήθεια», καθώς το νερό ανέβαινε μέχρι τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

Χιόνια και παγετός στην υπόλοιπη χώρα

Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις για χιόνια και πάγο σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να εκδίδει κίτρινες προειδοποιήσεις για τον παγετό και την χιονόπτωση, ιδιαίτερα σε Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία, αλλά και σε περιοχές της βόρειας και νοτιοδυτικής Αγγλίας. Παράλληλα, αναμένεται ξεχωριστή προειδοποίηση για χιόνι στη νότια Αγγλία την Τετάρτη, από τις 9 π.μ. έως τα μεσάνυχτα.

Αν και το χιόνι προσέφερε μια όμορφη εικόνα στους λόφους της Βόρειας Αγγλίας και σε περιοχές της Σκωτίας, δημιούργησε μεγάλες δυσκολίες για τις τοπικές κοινότητες, με πολλά σχολεία να κλείνουν και τους κατοίκους να δέχονται προειδοποιήσεις για τον παγετό που αναμένεται να επιδεινώσει τις συνθήκες.

 

ΠΗΓΗ

 

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Τραγωδία στην Παναγοπούλα: Η μοίρα “έφερε” μαζί με το γάμο την κηδεία!-Η απόφαση της συντρόφου του 54χρονου νεκρού να παντρέψει σήμερα την κόρη της και να τιμήσει τον αδικοχαμένο Μάκη

Πάτρα: Χαμός στην Αγ. Σοφίας, επιτέθηκαν σε κοπέλα και αστυνομικό ΦΩΤΟ

Τραγωδία με δύο νεκρούς στην εθνική οδό: Επί ένα χιλιόμετρο το ΙΧ της 70χρονης κινείτο ανάποδα στο δρόμο – Σοκαριστικές λεπτομέρειες

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Πέθανε ξαφνικά η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Πάτρα: Τροχαίο με τραυματισμό στην Παραλία – Σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο (ΦΩΤΟ)