Βρετανία: Αποκλείει εφεξής τους πρόσφυγες από την απόκτηση υπηκοότητας

12/02/2025 | 19:44

Η βρετανική κυβέρνηση αυστηροποιεί τους κανόνες για την απόκτηση υπηκοότητας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για πρόσφυγες που φτάνουν παράτυπα, π.χ. με μικρές βάρκες, να γίνουν Βρετανοί πολίτες. Από τις 10 Φεβρουαρίου 2025, όσοι εισήλθαν παράνομα θα απορρίπτονται κανονικά, ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος έχει περάσει.

Προηγουμένως, όσοι έμπαιναν παράτυπα στη χώρα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από δέκα χρόνια. Η νέα πολιτική επηρεάζει τουλάχιστον 71.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με το Refugee Council, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «πρόσφυγες δεύτερης κατηγορίας» και εμποδίζει την ένταξή τους στην κοινωνία. Ο νομικός Κόλιν Γέο υποστήριξε ότι η αλλαγή παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, η οποία απαγορεύει τον διαχωρισμό των αιτούντων άσυλο με βάση τον τρόπο εισόδου τους σε μια χώρα.

H Κέμι Μπάντενοχ, αρχηγός των Συντηρητικών, έχει δηλώσει ότι η υπηκοότητα και η μόνιμη παραμονή πρέπει να δίνονται μόνο σε όσους αποδεικνύουν «πραγματική δέσμευση» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιμένει ότι οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να εξετάζονται ατομικά, αλλά ο κανόνας θα είναι η απόρριψη όσων εισήλθαν στη χώρα χωρίς νόμιμη άδεια.

ertnews.gr

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στη Διεύθυνση Μεταφορών ΦΩΤΟ

Τραγωδία: Πώς έχασε την ζωή του 49χρονος πατρινός στην Φωκίδα

Πάτρα: Συνελήφθησαν οι δύο ανήλικες που ξυλοκόπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο μαθήτρια κατά τη διάρκεια εκδρομής