Βραζιλία: Πρώην στρατηγός λέει στη δίκη Μπολσονάρου ότι συνέταξε το έγγραφο για τη δολοφονία του Λούλα

28/07/2025 | 19:40

Ο απόστρατος στρατηγός Μάριο Φερνάντες, πρώην εκτελών χρέη επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της προεδρίας υπό τον Μπολσονάρου, επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του στο Ανώτατο δικαστήριο ότι συνέταξε και τύπωσε το έγγραφο για την δολοφονία του Προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μια συνωμοσία για την οποία κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο στη δίκη του, αν και το περιέγραψε ως προσωπική του «ιδέα».

Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας δικάζει τον πρώην ακροδεξιό πρόεδρο (2019-2022) για την ηγεσία μιας αποτυχημένης συνωμοσίας για να εμποδίσει τον αριστερό πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να επιστρέψει στην εξουσία, αφού τον νίκησε οριακά στις εκλογές του 2022.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η συνωμοσία πραξικοπήματος, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ηγέτες, με την ονομασία “Puñal Verde y Amarillo” (“Πράσινο και Κίτρινο Στιλέτο”), είχε ως στόχο τη δολοφονία του Λούλα.

Ο στρατηγός Μάριο Φερνάντες, ο οποίος ήταν τότε στην προεδρία του Μπολσονάρο, επιβεβαίωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι είχε συντάξει και εκτυπώσει το έγγραφο.

Είπε ότι ήταν απλώς μια προσωπική «ιδέα».

«Αυτό το ψηφιακό αρχείο είναι απλώς η αντανάκλασή μου, μια συλλογή δεδομένων, μια μελέτη της κατάστασης», διαβεβαίωσε ο απόστρατος στρατηγός μέσω τηλεδιάσκεψης.

Περίπου 30 πρώην συνεργάτες του Ζαΐρ Μπολσονάρου δικάζονται μαζί με τον πρώην αρχηγό του κράτους.

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο τον κρίνει ένοχο για απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ζαΐρ Μπολσονάρου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 40 ετών.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: AFP, euractiv.ro

Πάτρα: Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας” – Η αστυνομία σταμάτησε άνδρα που ήθελε να δει τον πατέρα του – 58 ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες κλινικές – Έκτακτη οδηγία να μείνουν στα σπίτια τους έλαβαν κάτοικοι της περιοχής λόγω του πυκνού καπνού- Νέες ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Σοκ στην Αχαΐα: 62χρονη έσερνε από τα μαλλιά και έπνιγε την αδερφή της – “Βάρα την κι άλλο”, φώναζε ο σύζυγος

Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό – Τραυματίστηκε σοβαρά δικυκλιστής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: «Έφυγε» η γιατρός Λίλιαν Κωστοπούλου

Πάτρα – Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας”: Συγκλονιστικές εικόνες με τους εθελεντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν τους ασθενείς από τις κλινικές – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Αυτοκίνητο έπεσε σε τζαμαρία σούπερ μάρκετ (ΦΩΤΟ)

ΝΔ: Με τηλέφωνα από την Αθήνα προτείνουν για πρόεδρο της ΔΕΕΠ τον Μάκη Κατσιγιάννη

Πραγματική κόλαση στην Πάτρα: Χωρίς ρεύμα η μισή πόλη με 42 βαθμούς!