Η παράφραση του τίτλου της θεατρικής παράστασης των Ρέππα-Παπαθανασίου, θα μπορούσε εύγλωττα να απεικονίσει τα όσα διαδραματίζονται σχετικά με τις υποψηφιότητες για τον Δήμο της Πάτρας στις εκλογές του 2023. Και φυσικά όπως έχει αποδείξει η ιστορία η προεκλογική εκστρατεία για τα δημόσια αξιώματα στην Ελλάδα, αρχίζει….την επομένη των εκλογών!
Πέρα όμως από τις θεμιτές ή αθέμιτες φιλοδοξίες ορισμένων για την θέση του πρώτου πολίτη της Πάτρας, εκείνο στο οποίο πρέπει να εστιαστεί η προσοχή όλων, έχει να κάνει με το προφίλ εκείνου που θα αποτελέσει τον διάδοχο του Κώστα Πελετίδη. Όταν ο κόσμος ή οι συγκυρίες σηματοδοτήσουν την αποχώρηση του από την Μαιζώνος. Και αυτό φυσικά όχι με όρους συσχετισμών ή χρισμάτων. Όχι με όρους ρεβανσισμού ή προαπαιτούμενων. Αλλά με βάση τις συνθήκες που οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της πόλης, επιθυμούν να σχεδιάσουν για το μέλλον της. Γιατί αυτές-αν και κατακερματισμένες-παραμένουν κυρίαρχες. Τα στοίχημα για αυτές είναι ποιος θα βρεθεί να τις ενώσει. Και να τις πάρει στις πλάτες του. Με προσωπικό κόστος για τον ίδιο. Και όχι «σιγουρατζίδικα».
Αυτή η συζήτηση, αν δεν έχει ανοίξει, θα πρέπει να ανοίξει τώρα. Ίσως οι γενικότερες συνθήκες να μην το επιτρέπουν, αλλά είναι μάταιο και μοιρολατρικό κανείς να «βλέπει τα τραίνα να περνούν» ή να μαδάει την μαργαρίτα των ευνοϊκών συσχετισμών στο πρόσωπο του.
Ο επόμενος δήμαρχος Πατρέων, είναι ανάγκη να είναι πολύ διαφορετικός από τον Κώστα Πελετίδη. Να μην αρκείται στην «συγκράτηση δυνάμεων» αλλά να είναι εκείνος που θα τις απελευθερώσει. Να μην υπακούει στα μοντέλα του παρελθόντος, αλλά να επεξεργάζεται εκείνα του μέλλοντος. Να βάλει την πόλη και τα προοπτικές της πάνω από τις προσωπικές του στοχεύσεις ή το χρωματισμό του χάρτη το βράδυ της Κυριακής υπέρ του πολιτικού του φορέα.
Τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Όποιος ολιγωρήσει «θα κατέβει από το τραίνο» όπως συνήθιζε να λέει και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
*Ο Διονύσης Γ. Γράψας είναι ιστορικός και εργάζεται στην δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.
