UNICEF: Η πανδημία απέτρεψε να βγουν από την ακραία φτώχεια 30 εκατ. παιδιά

13/09/2023 | 11:41

Kοινή έκθεση που συνέταξαν η UNICEF και η Παγκόσμια Τράπεζα δείχνει ότι η μάχη για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας έχει οπισθοδρομήσει σοβαρά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.  Η έκθεση αποκαλύπτει ότι 333 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ένα από τα ευρήματα της έκθεσης υποστηρίζει ότι η πανδημία έχει αποτρέψει τη διάσωση 30 εκατομμυρίων παιδιών από την ακραία φτώχεια. Κατά συνέπεια, περίπου ένα στα έξι παιδιά σε όλο τον κόσμο συνεχίζει να ζει με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα.

«Οι επιδεινούμενες κρίσεις, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, των ένοπλων συρράξεων, της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών σοκ, εμπόδισαν τις προόδους αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά στην ακραία φτώχεια», τόνισε η γενική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με την έκθεση.

«Ένας κόσμος στον οποίο 333 εκατομμύρια παιδιά ζουν στην ακραία φτώχεια –στερούνται όχι μόνο την κάλυψη των πιο βασικών τους αναγκών, αλλά και την αξιοπρέπεια, τις ευκαιρίες, την ελπίδα– είναι απλά αφόρητος», πρόσθεσε η ίδια.

Η ακραία φτώχεια πλήττει το 40% των παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική· πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Αντίθετα με άλλες περιοχές του κόσμου, οι οποίες κατέγραψαν τα τελευταία χρόνια μείωση της φτώχειας των παιδιών, η υποσαχάρια Αφρική την είδε να αυξάνεται, εξαιτίας της ταχείας δημογραφικής ανάπτυξης, της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των λεγόμενων φυσικών καταστροφών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η UNICEF καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στον αγώνα κατά της παιδικής φτώχειας και να υιοθετήσουν σειρά μέτρων, ιδίως την επέκταση των καθολικών προγραμμάτων οικογενειακών επιδομάτων.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτά τα παιδιά τώρα», τόνισε ο Λουίς Φελίπε Λόπες-Κάλβα, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδιος για ζητήματα φτώχειας και ισονομίας.

«Το να τερματιστεί η φτώχεια των παιδιών είναι πολιτική επιλογή», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης υποδεικνύουν ότι απομακρύνεται ο φιλόδοξος στόχος που είχε ορίσει ο ΟΗΕ, να εξαλειφθεί η ακραία φτώχεια των παιδιών μέχρι το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάτρα: Ζητείται πωλητής ή ηλεκτρολόγος

Εκλογές στην Αλβανία: Την Τρίτη τα αποτελέσματα – Προβάδισμα Ράμα στα exit poll

Με μόνο ένα κλικ μπορείτε να μάθετε σε ποιον ανήκει η πινακίδα του αυτοκινήτου

Τραμπ: Θα παραλάβει «ιπτάμενο παλάτι» αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ

Καλύτερα οι δυο μας: Το quiet proposing είναι η νέα τάση στους γάμους

Εφημερεύοντα φαρμακεία Πάτρας, Αχαΐας σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι σήμερα στη Ρώμη

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Προσοχή, σας παραπλανούν με διαφημίσεις – Χρησιμοποιούν φωτογραφίες γιατρών