Τζο Μπάιντεν: Η Ουάσινγκτον «εξετάζει» το αίτημα της Αυστραλίας να σταματήσει την ποινική δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ

10/04/2024 | 22:56

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα (10/4) ότι «εξετάζει» το αίτημα της Αυστραλίας να σταματήσει η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.

Τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι στήριξε ένα ψήφισμα που προωθήθηκε στο κοινοβούλιο, το οποίο ζητούσε την επιστροφή του 52χρονου Ασάνζ στη χώρα του. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου είναι καταζητούμενος.

«Το εξετάζουμε» είπε ο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν έχει κάποια απάντηση για το αίτημα της Αυστραλίας.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, απευθυνόμενη στον Μπάιντεν, η σύζυγος του Ασάνζ έγραψε: «Κάντε το σωστό. Αποσύρετε τις κατηγορίες».

Η έκδοση του Ασάνζ «πάγωσε» τον Μάρτιο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις πως δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζ για 18 κατηγορίες – όλες εκτός από μία με βάση τον Νόμο περί Κατασκοπείας– για τη δημοσιοποίηση απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων και τηλεγραφημάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

22/02/2026
22/02/2026 | 07:38

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Αντώνης Λάγιος

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Ο ξακουστός θίασος «VARATE» ξανακτιπά απόψε με την τραγοδία «ΜΥΔΙΑ»

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)