Τυφώνας Milton: «Βλέπουμε ότι μέσα σε 3 χρόνια έχουμε 2 καιρικά φαινόμενα χιλιετίας» λέει ο Λέκκας

10/10/2024 | 13:35

Ο τυφώνας Milton συνεχίζει να σαρώνει την Φλόριντα των ΗΠΑ, με τον αριθμό των τραυματιών διαρκώς να μεγαλώνει, ενώ την ίδια στιγμή στην κομητεία Σεντ Λούσι δύο άτομα έχουν χάσει την ζωή τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στο «Σήμερα», ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε ότι «το σημαντικό είναι που μειώθηκε η έκθεση του πληθυσμού, καθώς με την απομάκρυνση πάνω από 5 εκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκαν οι πιθανότητες για μεγάλη διακινδύνευση, δηλαδή καταστροφές και κυρίως ανθρώπινες απώλειες».

«Το φαινόμενο διακυμάνθηκε πάρα πολλές φορές»

«Βεβαίως το φαινόμενο διακυμάνθηκε πάρα πολλές φορές και είναι φυσικό αυτό να υπάρχει αυτή η αυξομείωση σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Άλλοτε ενισχύεται όταν επικρατήσουν μεγάλες θερμοκρασίες ή χαμηλές στην ανώτερη ατμόσφαιρα και άλλοτε αποσβαίνεται», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας:

«Εδώ είχαμε να κάνουμε με μια σταδιακή μείωση καθώς προχωρούσε, αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, γιατί ήδη οι ξαφνικές πλημμύρες και τα θαλάσσια κύματα μπορούν να προσβάλλουν τις πεδινές κατά κύριο λόγο περιοχές της Φλόριντα».

«Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι μέσα σε 3 χρόνια έχουμε 2 καιρικά φαινόμενα χιλιετίας»

Παράλληλα, χαρακτήρισε την εκκένωση της Πολιτείας ως «διαδικασία πολύ δύσκολη και με υψηλότατο κόστος» που όμως μείωσε τις ανθρώπινες απώλειες. «Οι δραματικοί τόνοι για εκκένωση έχουν να κάνουν με την ψυχολογία που υπάρχει στον κόσμο. Τα Μέσα Ενημέρωσης και το πώς διαβιβάζεται στην κοινή γνώμη μια πληροφορία παίζουν σημαντικό ρόλο».

Κατέληξε λέγοντας ότι το φαινόμενο αποτελεί κι αυτό μέρος της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως «κλιματική αλλαγή σημαίνει περισσότερη συχνότητα τέτοιων φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, με μεγαλύτερη έκταση και σε εντονότερο βαθμό», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «φαινόμενα όπως ο Daniel θα πάψουν να είναι φαινόμενα χιλιετίας, οπότε μπορούμε να φτάσουμε και εμείς σε επίπεδα mega εκκενώσεων».

Κλειστή η Ιόνια Οδός από Άρτα μέχρι Αμφιλοχία μετά την κατολίσθηση και το ρήγμα 200 μέτρων – Θα αργήσει η αποκατάσταση του έργου

Πάτρα: Παρανάλωμα του πυρός δύο αυτοκίνητα-Πεπεισμένες οι Αρχές για εμπρησμό (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Βρήκε νεκρό τον 30χρονο σύζυγό της – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Αχαΐα: Άφατη θλίψη για τον χαμό του Λευτέρη Σταυρόπουλου

Πάτρα: Αναστάτωση από τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Όχημα “καβάλησε” τη νησίδα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Το “μαγαζί” είχε από κοκαΐνη μέχρι χάπια έκσταση – Συνελήφθησαν δύο άτομα για εγκληματική οργάνωση – Έρευνες σε σπίτια της πόλης

Πάτρα: Τροχαίο με δίκυκλο στην εθνική οδό – Ένας τραυματίας-Φωτο & Βίντεο