Tρεις Πατρινοί και ένας Μεσολογγίτης είναι οι «πρωταθλητές» στην δανειοδότηση από την Αχαϊκή Τράπεζα όπως αποκαλύφθηκε στην διάρκεια της πολύμηνης δίκης με την γνωστή κατάληξη στο Δικαστήριο της Πάτρας.
Ο πρώτος με δάνεια περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, γνωστός επιχειρηματίας που πλέον δεν έχει τίποτα στο όνομά του. Είναι ο πιο ευεργετημένος από την Αχαϊκή και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη αλλά… έχει μόνο περιοριστικούς όρους και αφέθηκε ελεύθερος. Ο δεύτερος είναι επίσης γνωστός επιχειρηματίας που κάποτε μεσουρανούσε στην Πάτρα και είχε πάρει δάνεια 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο όπως απέδειξε είχε φθάσει στο σημείο να εξαπατηθεί και από υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Τράπεζας σε σχέση με κάποια οικόπεδα. Τελικά καταδικάστηκε σε 5 έτη φυλάκισης. Σε 5 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε και ένας Μεσολογγίτης επιχειρηματίας για δάνεια 3,2 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τον επιχειρηματία ο οποίος εμφανίστηκε στο Δικαστήριο και δήλωσε πώς… δεν είχε χρήματα να πληρώσει δικηγόρο και ζήτησε από το Δημόσιο να του διορίσουν συνήγορο. Ο τέταρτος είναι επιχειρηματίας και πολιτικό πρόσωπο στην Αχαϊα με δάνεια 2 εκατομμυρίων ευρώ. Καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση. Γνωστός επιχειρηματίας από την περιοχή του Δρεπάνου αν και είχε λάβει δάνειο 1 εκατομμύριο ευρώ, καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη γιατί εκτός των άλλων δεν είχε συνεργαστεί στις έρευνες για το μέγεθος του σκανδάλου.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των 27 καταδικασθέντων, περιμένουν το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών προκειμένου να προετοιμαστούν για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών. Πρόκειται για 7 μέλη ∆ιοικητικών Συμβουλίων της Αχαϊκής Τράπεζας, 12 υπαλλήλους και 8 επιχειρηματίες – δανειολήπτες, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τα κατά περίσταση αδικήματα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας, προκειμένου να απαλλαγούν από τις ποινές καθείρξεως και φυλακίσεως από 3 έως 6 ετών, που τους επεβλήθησαν. Το πρωτοβάθμιο ∆ικαστήριο αποφάσισε να δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην εκτέλεση των ποινών για το σύνολο των κατηγορουμένων μέχρις ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων δεν έκρυψαν από την πρώτη στιγμή τον αιφνιδιασμό, την έκπληξη και την δυσαρέσκειά τους για την κρίση του ∆ικαστηρίου, δηλώνοντας πως η απόφαση της ∆ικαιοσύνης είναι σεβαστή μεν, αλλά εσφαλμένη. Μάλιστα, σε καταδικασθέντα – σύμφωνα με τον συνήγορό του – έχει καταλογιστεί πράξη ηθικής αυτουργίας για συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Οι δικηγόροι αναμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για τις πράξεις που καταλογίζονται στους εντολείς τους, ούτως ώστε να ετοιμάσουν τις υπερασπιστικές τους κινήσεις.
ΟΙ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ 43 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ
Για απόφαση – σταθμό στα δικαστικά χρονικά της Πάτρας, που θωρακίζει τους αρμούς της οικονομίας και της κοινωνίας μας, κάνει λόγο ο Σύλλογος των Μεριδιούχων της Αχαϊκής Τράπεζας, μετά την επιβολή σωρευτικά 125 χρόνων φυλάκισης με αναστολή στους 27 καταδικασθέντες για το αδίκημα της απιστίας. Στον απόηχο της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών στην πολύκροτη δίκη της Αχαϊκής Τράπεζας, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Μεριδιούχων της Αχαϊκής Τράπεζας, Αθανάσιος Μπέλλας εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του, διότι ο πέλεκυς της ∆ικαιοσύνης ήταν αυστηρός στην υπόθεση κακοδιαχείρισης της Αχαϊκής Τράπεζας, δικαιώνοντας τον αγώνα τους. ∆ιαμηνύει δε πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστησαν, τις οποίες προσδιορίζουν στο ποσό των 43 εκατ. ευρώ και προαναγγέλλει πως σύντομα θα συνέλθει η συνέλευση για να παρθούν αποφάσεις.