«Τρέχοντας» πίσω από τον… Ερντογάν

13/05/2025 | 09:50

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

Μίνι περιοδεία στην Ευρώπη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος διαδοχικά τη Ρώμη και το Βερολίνο.

Δύο σταθμοί, ιδιαίτερα σημαντικοί για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, με δεδομένο ότι έχει προλάβει στο μεταξύ να «παρέμβει» ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και στις δύο πρωτεύουσες. Στη Ρώμη με το «μπάσιμο» στην ευρωπαϊκή άμυνα, εξαγοράζοντας ή συνεργαζόμενος με ιταλικές αμυντικές βιομηχανίες. Αλλά και ως «στρατηγικός εταίρος με την Ιταλία στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο, αλλά και στον τομέα του υδρογόνου», όπως είπε η Τζόρτζια Μελόνι.

Στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει επίσης να πείσει τον «ομόσταβλό» του στο ΕΛΚ καγκελάριο Μερτς ότι η πώληση αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει σε βάρος της Ελλάδας την ισορροπία στο Αιγαίο.

Ο Γερμανός καγκελάριος, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, τονίζοντας: «Η Τουρκία, ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, θα παραμείνει στενά συνδεδεμένη μαζί μας».

Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο Μερτς έσπευσε να απορρίψει το αίτημα για κοινή έκδοση χρέους της Ε.Ε. προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης. Κάτι που θα στοιχίσει δημοσιονομικά στις πιο αδύναμες οικονομίες και στη χώρα μας, ανεξάρτητα αν δεν θα υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στους κανόνες του «ζουρλομανδύα» που ονομάζεται «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Δύσκολη λοιπόν η αποστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, σε ένα αβέβαιο ευρωπαϊκό περιβάλλον και με δεδομένο επίσης ότι η Τουρκία κερδίζει διαρκώς έδαφος στη διεθνή σκακιέρα.

Ήδη, ο Ερντογάν επελέγη από τον Πούτιν για να φιλοξενήσει την προσεχή Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη τις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου για μια εκεχειρία 30 ημερών στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στο μεταξύ, η χώρα μας αρκέστηκε να στηρίξει την 30ήμερη εκεχειρία που πρότειναν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, κινδυνεύοντας να μείνει εκτός του μεταπολεμικού παιγνιδιού των «Μεγάλων», με τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο στην ιστορία τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στις 20 Μαΐου στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει ως προεδρεύων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μια ομιλία σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο και για τη χώρα μας. Απέναντι σε έναν αναβαθμισμένο διεθνώς Ερντογάν, που συνεχίζει τις προκλήσεις.

Καλή, λοιπόν, η καθημερινή προσπάθεια στο εσωτερικό να διατηρηθεί ζωντανή η «παροχολογία» έως τη ΔΕΘ, αλλά τα σύννεφα στο εξωτερικό πυκνώνουν…

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Ο Ανεστίδης βρίζει χυδαία τον Μητσοτάκη on camera – Άθλιες αισχρότητες (ΒΙΝΤΕΟ)