Τραμπ: Απαγόρευση επενδύσεων σε εταιρείες που ανήκουν στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις

14/01/2021 | 10:24

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες εκτελεστικό διάταγμα που ενισχύει την απαγόρευση αμερικανικών επενδύσεων σε εταιρείες που φέρονται να ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ή να ελέγχονται από αυτές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εντός των ορίων της προσπάθειας που καταβάλλει ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να εκμηδενίσει την πρόσβαση κινεζικών επιχειρήσεων στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ενώ του μένουν πλέον μόλις μερικές ημέρες στην εξουσία.

Το νέο διάταγμα ενισχύει προηγούμενο, που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο κι απαγόρευε σε αμερικανούς επενδυτές να αγοράζουν αξιόγραφα που είχαν διατεθεί μέχρι τότε.

«Το σημερινό εκτελεστικό διάταγμα εξασφαλίζει ότι οι ΗΠΑ διατηρούν ένα εργαλείο-κλειδί ώστε να προστατεύσουν τους αμερικανούς επενδυτές» από τον κίνδυνο να «χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Κίνας», εξήγησε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, η εταιρεία S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει από τις υπηρεσίες της τη γιγαντιαία κινεζική δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC το αργότερο ως την 1η Φεβρουαρίου.

Το εκτελεστικό διάταγμα εντάσσεται στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να εδραιώσει την κληρονομιά της σκληρής πολιτικής έναντι της Κίνας. Έχει εξάλλου σκοπό να αποκτήσει «δόντια» νόμος του 1999, δυνάμει του οποίου ανατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καταρτίζει κατάλογο των επιχειρήσεων που πιστεύεται ότι ανήκουν στον κινεζικό στρατό ή ελέγχονται από αυτόν.

Ανάμεσα στις 35 εταιρείες που έχουν συμπεριληφθεί ως εδώ στη μαύρη λίστα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είναι η SMIC — μεγάλη κινεζική κατασκευάστρια ημιαγωγών — και η CNOOC.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται πάντως να εγκατέλειψε χθες το σχέδιο να προσθέσει στη μαύρη λίστα αυτήν τρεις γιγαντιαίες κινεζικές εταιρείες των τομέων της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών, τις Alibaba, Baidu και Tencent, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για το κτελεστικό διάταγμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση “ντελιβεράδων” – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Σιωπηρή διαμαρτυρία και πορεία για τον 17χρονο Μάριο που βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου

Δυτ. Ελλάδα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο – Ο αδερφός του είχε «φύγει» με παρόμοιο τρόπο