Τουρλού στο φούρνο με ανοιξιάτικα λαχανικά

31/05/2018 | 18:08

Κλασικό λαδερό της άνοιξης και του καλοκαιριού, που δίνει πλούσια γεύση στα καθημερινά μας τραπέζια. Αντί για τη φέτα που συνοδεύει συνήθως το τουρλού, εδώ πασπαλίζουμε το φαγητό με παρμεζάνα, ενώ αν βρίσκεστε σε περίοδο νηστείας μπορείτε απλά να παραλείψετε τελείως το τυρί.

Υλικά

70ml ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε χοντρές φέτες
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 μέτριες πατάτες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
4 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες (μόνο τους πάτους)
1 μελιτζάνα φλάσκα, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
2 κολοκυθάκια στρογγυλά, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
3 ντομάτες, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
1 πιπεριά πράσινη, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
1 πιπεριά κόκκινη, σε στρογγυλές φέτες πάχους 1εκ.
100ml κρασί λευκό, ξηρό
φύλλα από ½ ματσάκι βασιλικό φρέσκο + λίγο επιπλέον ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
150γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτετε τις ροδέλες κρεμμυδιού και τις σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά επιπλέον. Αποσύρετε από τη φωτιά, αλατίζετε και πασπαλίζετε με το μπούκοβο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αδειάζετε τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους σε ένα μεγάλο στρογγυλό ή οβάλ πιρέξ και τα απλώνετε με ένα κουτάλι να σκορπίσουν παντού.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα λαχανικά μαζί (πατάτες, αγκινάρες, κολοκύθα, ντομάτες, πιπεριές), αλατοπιπερώνετε, ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια.

Στη συνέχεια, αρχίζετε να τακτοποιείτε τις φέτες των λαχανικών στο σκεύος, εναλλάσσοντας τα χρώματα και φροντίζοντας η μία φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη. Ξεκινάτε από την εξωτερική μεριά και, αφού ολοκληρώσετε έναν ωραίο κύκλο, συνεχίζετε στο εσωτερικό του σκεύους. Αφού τελειώσετε, ραντίζετε τα λαχανικά με το λάδι και το κρασί που έχουν απομείνει στο μπολ και σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνετε το τουρλού στο φούρνο για 40 λεπτά. Βγάζετε το σκεύος από το φούρνο, αφαιρείτε το χαρτί, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και επαναφέρετε το φαγητό στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η παρμεζάνα και να δημιουργηθεί μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Αφήνετε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά, πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό επιπλέον και σερβίρετε.

 

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πατρινό Καρναβάλι 2026 – Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση: Ένα ατέλειωτο πεδίο χαράς, εξωστρέφειας και γιορτής! ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Πάτρα: “Πέσιμο” της ΑΑΔΕ για παράνομη πώληση καρναβαλικών στολών – Σφράγισαν κατάστημα (ΦΩΤΟ)