Οι ηλικιωμένοι άνδρες δεν παλεύουν μόνο με τον χρόνο -αντιμετωπίζουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ανεπαίσθητες αυξήσεις στους μεταβολικούς δείκτες, όπως η γλυκόζη, έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση της σεξουαλικής υγείας από ό,τι η ηλικία ή τα επίπεδα τεστοστερόνης μόνο.
Τα ευρήματα, που βασίζονται σε μια 6ετή μελέτη σε κατά τα άλλα υγιείς άνδρες, δείχνουν ότι ακόμη και οι αλλαγές στο σάκχαρο κάτω από το επίπεδο διαβήτη μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του σπέρματος και τη στυτική λειτουργία. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: οι επιλογές τρόπου ζωής και η ιατρική υποστήριξη θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους άνδρες να διατηρήσουν την αναπαραγωγική ζωτικότητα και τη στυτική λειτουργία σε μεγαλύτερη ηλικία.:
Η γήρανση δεν καταδικάζει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών, αλλά η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί. Οι μεταβολικοί παράγοντες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αυξήσεων στο σάκχαρο του αίματος, αποτελούν τους κύριους παράγοντες αλλαγής στα αναπαραγωγικά συστήματα και τη σεξουαλική λειτουργία των ηλικιωμένων ανδρών, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ENDO 2025, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.
«Παρόλο που η ηλικία και τα επίπεδα τεστοστερόνης θεωρούνται εδώ και καιρό οι βασικές αιτίες για τη φθίνουσα σεξουαλική υγεία των ανδρών, η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές συσχετίζονται στενότερα με μέτριες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και άλλες μεταβολικές αλλαγές», δήλωσε ο Michael Zitzmann, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Muenster της Γερμανίας. «Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες μπορούν να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν ή να αναζωογονήσουν την αναπαραγωγική τους υγεία με επιλογές τρόπου ζωής και κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις».
Αυτά τα συμπεράσματα ακολουθούν μια μακροχρόνια μελέτη υγιών ανδρών (χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή/και καρκίνο) ηλικίας 18-85 ετών που ξεκίνησε το 2014 με 200 συμμετέχοντες και ολοκληρώθηκε το 2020 με 117 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές μελέτησαν τις προοδευτικές αλλαγές στο σπέρμα και τα ορμονικά προφίλ των συμμετεχόντων, τη στυτική λειτουργία και την μεταβολική υγεία (ΔΜΣ και επίπεδα σακχάρου στο αίμα που χαρακτηρίστηκαν από το τεστ HbA1c).
Τα ευρήματα έδειξαν ότι με την πάροδο του χρόνου τα επίπεδα ορμονών και οι παράμετροι του σπέρματος παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εντός των φυσιολογικών ορίων. Ωστόσο, η κίνηση του σπέρματος και η στυτική λειτουργία μειώθηκαν σε άνδρες με ελάχιστα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που ήταν κάτω από το όριο διαβήτη HbA1c 6,5%.
zougla