Ένα θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (09.06.25) στο υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο Madleen που είχε ναυλώσει ο συνασπισμός του Στολίσκου Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition / FFC) και κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, όταν ισραηλινοί στρατιώτες κατέβαλαν το πλοίο, το οποίο και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως το πλοίο των «διασημοτήτων» που είχε κατεύθυνση προς τη Γάζα οδηγείται με ασφάλεια στις ακτές του Ισραήλ. «Οι επιβαίνοντες αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», υπογραμμίζει.
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ, ο οποίος και ανέφερε ότι το πλοίο οδηγείται πλέον στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ, διέταξε τις ισραηλινές δυνάμεις να προβάλουν το διάρκειας 43 λεπτών βίντεο στο οποίο έχουν καταγραφεί οι φρικαλεότητες από τη Χαμάς στη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του.
Πρόκειται για το βίντεο στο οποίο οι IDF έχουν συγκεντρώσει τις πιο άγριες στιγμές από όσα συνέβησαν κατά τη φονική επίθεση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης.
Μεταξύ των επιβαινόντων βρισκόταν και η γνωστή περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συμμετείχε σε αυτή την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.
Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφία στην οποία φαίνεται στρατιώτης της Shayetet 13 να της παραδίδει ένα «δέμα ανθρωπιστικής βοήθειας», συνοδευόμενο από την ειρωνική λεζάντα: «Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρίσκεται τώρα καθ’ οδόν προς το Ισραήλ, ασφαλής και σε καλή διάθεση».
«Ενώ η Γκρέτα (Τούνμπεργκ) και άλλοι επιχείρησαν να στήσουν μια μιντιακή προβοκάτσια, με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν δημοσιότητα – η οποία περιελάμβανε λιγότερη ανθρωπιστική βοήθεια από (όσο χωράει) ένα φορτηγό – περισσότερα από 1.200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από το Ισραήλ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επιπλέον το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF) έχει διανείμει σχεδόν 11 εκατομμύρια γεύματα απευθείας σε πολίτες της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.
«Υπάρχουν τρόποι για να παραδοθεί (ανθρωπιστική) βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας – δεν περιλαμβάνουν selfies στο Instagram. Η μικρή βοήθεια που βρισκόταν στο γιοτ και δεν καταναλώθηκε από τις “διασημότητες” θα μεταφερθεί στη Γάζα μέσω πραγματικών ανθρωπιστικών οδών», υποστήριξε.
«The show is over» ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας και το ίδιο βίντεο με τους ακτιβιστές μετά την έφοδο των ειδικών δυνάμεων με τους ισραηλινούς στρατιώτες να δίνουν στους 12 του Madleen μπουκάλια με νερό και σάντουιτς.
newsit.gr