Της Ολυμπίας Λόη, Προέδρου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων
Δεν είναι το πρώτο συμβάν, έχουμε τουλάχιστον δυο με τρία περιστατικά το μήνα, αλλά ευτυχώς δεν είχαν τέτοια κατάληξη ή σοβαρούς τραυματισμούς. Η κατάσταση έχει φθάσει στο μη απροχώρητο.
Η συντήρηση των κτιρίων πρέπει να μπει στη ζωή μας, γιατί όπως είδαμε μια στιγμή αρκεί για να γίνει το κακό.
Ηλικιακά τα κτίρια που έχουμε είναι αρκετά παλιά, ειδικά στο κέντρο της Πάτρας, πολλά έχουν χτιστεί τις δεκαετίες ’60, ’70 και ’80.
Μιλάμε για όλα γενικά τα κτίρια αλλά σε αυτά του κέντρου πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση, γιατί κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος και οι πιθανότητες για ένα ατύχημα αυξάνονται.
Άρα όλα αυτά που βλέπουμε, την αποσάθρωση, την αποκόλληση των επιχρισμάτων, πτώσεις μαρμάρων οφείλονται στην παλαιότητα, στη μη συντήρηση των οικοδομών και στις απότομες αλλαγές του καιρού όπως μια απότομη βροχόπτωση, άνεμοι κ.ο.κ.
Νομικά για τέτοια συμβάντα, υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες των οικοδομών.
Ήρθε η ώρα, όπως ο κάθε ένας φροντίζει το εσωτερικό του σπιτιού του, να φροντίζει και το εξωτερικό. Είναι όπως η υγεία μας, προλαμβάνουμε για να έχουμε.
Είναι δύσκολες οι εποχές οικονομικά, όμως θα ήταν καλό, μέσα σε όλα τα άλλα που έχουμε, να κάνουμε έστω μια φορά το χρόνο, έναν μακροσκοπικό έλεγχο από έναν μηχανικό.
Όταν οι βλάβες διορθώνονται και όταν εντοπίζονται έγκαιρα δε συσσωρεύονται. Πιστεύω ότι δεν είναι ένα κόστος τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να μοιραστεί στα κοινόχρηστα, ειδικά των πολυκατοικιών.
Μην ξεχνάμε πάντα ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή ευάλωτη και σε σεισμούς και συνεπώς πρέπει να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους συνανθρώπους μας.