Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τον νέο γύρο διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν στη Γενεύη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε μήνυμά του αμέσως μετά την επιστροφή της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ο πρόεδρος της χώρας σημείωσε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν επίλυση πριν διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του σχεδίου.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι τα πιο κρίσιμα σημεία της υπό διαμόρφωση συμφωνίας θα εξεταστούν σε απευθείας συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Οι συνομιλίες στη Γενεύη είχαν στόχο τη γεφύρωση των διαφορών ανάμεσα στο αμερικανικό σχέδιο και τις θέσεις του Κιέβου, με την ουκρανική πλευρά να επιδιώκει διασφαλίσεις για την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
«Η Ουκρανία δεν θα αποτελέσει ποτέ εμπόδιο για την ειρήνη – αυτή είναι η αρχή μας, η κοινή μας αρχή, και εκατομμύρια Ουκρανοί προσδοκούν και αξίζουν μια αξιοπρεπή ειρήνη», ανέφερε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι ο ουκρανικός λαός περιμένει μια λύση που δεν θα υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χώρας.
protothema.gr
