Το κουκουνάρι, ο ξηρός καρπός των εορτών και όχι μόνο

06/01/2016 | 11:35

Πρόκειται για ένα συστατικό στενά συνδεδεμένο με τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα, καθώς συνηθίζεται να προστίθεται τόσο στη γέμιση της παραδοσιακής γαλοπούλας, όσο και σε διάφορες σαλάτες και άλλες γιορτινές συνταγές. Βέβαια, το κουκουνάρι, εκτός από το… άρωμα Χριστουγέννων που φέρνει στο τραπέζι μας, έχει να προσφέρει και πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Τα κουκουνάρια περιέχουν αρχικά, φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λίπους που περιέχεται σε αυτά, αποτελείται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον, το κουκουνάρι αποτελεί πλούσια πηγή απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Από την άλλη, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και Κ, καθώς και σημαντικά ποσά βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τέλος, στα κουκουνάρια περιέχονται αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή και μικρές ποσότητες φυτοστερολών, οι οποίες έχει φανεί ότι συμβάλλουν στη καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Όσον αφορά στο θερμιδικό περιεχόμενο του κουκουναριού, μια κουταλιά της σούπας, αποδίδει περίπου 60 θερμίδες. Επομένως, θα πρέπει να θυμόμαστε πως πρόκειται για ένα τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και ενεργειακής πυκνότητας, το οποίο θα ήταν καλό να καταναλώνεται σε ελεγχόμενη ποσότητα, δεδομένου μάλιστα, ότι τόσο το μέγεθος του καρπού του όσο και η ιδιαίτερη γεύση του, μπορούν εύκολα να μας παρασύρουν.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ – «Βαθιά ανησυχία για την κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή»

Νετανιάχου: «Θα βομβαρδίσουμε όλους τους στόχους του Χαμενεΐ» – «Ισχυρότερη απάντηση» υπόσχεται το Ιράν

Ακόμη ένα βράδυ, η Μέση Ανατολή «φλέγεται»: Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν – Η Τεχεράνη υπόσχεται αντίποινα

Πάτρα: Εκλογές για το νέο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου

Καλπάκης σε Σπίρτζη: Ευτυχώς που δεν παραιτήθηκαν και ήταν εκεί 8 άνθρωποι στην Πολιτική Γραμματεία και διώξαμε τον Κασσελάκη

Στο Athens Pride ο Κασσελάκης: Όταν οι πολίτες είναι απελευθερωμένοι, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί

Γιάννης Γιαννόπουλος:” Έσβησε” ξαφνικά το χαμόγελο του 53χρονου ψυκτικού – Βύθισε στο πένθος τη Δυτική Αχαΐα η απώλεια του πατέρα τριών παιδιών – Σπαρακτικό το “αντίο” συγχωριανών του – ΦΩΤΟ

Πέντε πλάσματα της θάλασσας που δεν έχουν εγκέφαλο κι όμως λειτουργούν έξυπνα