Το κόλπο των ληστών στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας: Πώς «έσπασαν» τα μέτρα ασφαλείας και εισέβαλαν πάνοπλοι στην τράπεζα

Μια παραπλανητική κίνηση του ένοπλου ληστή ήταν αρκετή για να «ξεκλειδώσει» την είσοδο του τραπεζικού καταστήματος στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, όπου το πρωί της 4ης Απριλίου σημειώθηκε κινηματογραφική ληστεία με λεία 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, το υποκατάστημα της τράπεζας είχε πρόσφατα θωρακιστεί με συστήματα ασφαλείας τύπου «αεροδρομίου», λόγω προηγούμενων ληστειών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κανείς δεν μπορούσε να εισέλθει ένοπλος, χωρίς να ενεργοποιηθεί το σύστημα ελέγχου και να σημάνει συναγερμός.

Οι δύο δράστες, όμως, αγνοούσαν αυτή τη λεπτομέρεια. Όταν έφτασαν στην είσοδο, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να περάσουν με τον οπλισμό τους. Τότε, ο ένας εκ των δύο προσποιήθηκε πως η πόρτα είχε τεχνικό πρόβλημα. Με παραπλανητική χειρονομία, έγνεψε σε υπάλληλο του καταστήματος να τον βοηθήσει. Ο υπάλληλος, ανυποψίαστος, άνοιξε την πόρτα. Έτσι οι ληστές πέρασαν το κατώφλι της τράπεζας, κρατώντας βαριά όπλα.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ξεδιπλώθηκε ένα σκηνικό τρόμου -αλλά και η ψυχραιμία μιας γυναίκας που στάθηκε όρθια απέναντι στον φόβο.

Η διευθύντρια του υποκαταστήματος, με καθαρό μυαλό και αυταπάρνηση, κατάφερε να πατήσει σιωπηλά τον συναγερμό, λίγο αφότου οι δράστες εισέβαλαν. Ήξερε πως, αν την καταλάβαιναν, ίσως την πυροβολούσαν. Όμως δεν σταμάτησε εκεί: όταν της ζήτησαν με απειλές να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο, πληκτρολόγησε επίτηδες λανθασμένο κωδικό για να κερδίσει χρόνο, ρισκάροντας τη ζωή της.

Οι δύο ληστές κράτησαν για περίπου 15 λεπτά ομήρους επτά άτομα τους οποίους έκλεισαν σε δωμάτιο ασφαλείας έως ότου ολοκληρωθεί η καθυστέρηση του ανοίγματος του χρηματοκιβωτίου. Τελικά άρπαξαν το ποσό των 200.000 ευρώ και διέφυγαν ανενόχλητοι.

Παρά την ενεργοποίηση του συναγερμού, το πρώτο περιπολικό έφτασε στην Κατοχή περίπου 13 λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν κατευθύνθηκε αρχικά προς το υποκατάστημα, αλλά κινήθηκε προς την πορεία διαφυγής των ληστών, όπως την περιέγραψαν μάρτυρες. Δεύτερο περιπολικό εμφανίστηκε αργότερα στο σημείο της ληστείας.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν δύο μοτοσικλέτες που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες. Η μία βρέθηκε στα Σταμνά, η άλλη στη Μακρυνεία. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο να υπήρχε δεύτερη υποστηρικτική ομάδα που περίμενε τους ληστές σε σημείο διαφυγής. Παράλληλα, αναλύονται πλάνα από κάμερες ασφαλείας της περιοχής για τον εντοπισμό των δραστών.

 

ΠΗΓΗ protothema 

 

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Αντώνης Λάγιος

Τραγωδία στην Πάτρα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Αχαΐα: Νεαρός βρέθηκε κρεμασμένος σε θερμοκήπιο – Κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Ακτή Δυμαίων: Άνοιξε το ρεύμα προς Πάτρα – Απειλούνται σπίτια, νερό και στα κάθετα δρομάκια (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία – Πάτρα: Ζητήθηκε η εκκένωση σπιτιού, εξαιτίας της κατολίσθησης