Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Times, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού για το άνοιγμα κέντρων υποδοχής στο εξωτερικό, όπου θα μεταφέρονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Μεταξύ των χωρών που εξετάζονται για αυτά τα κέντρα είναι και το Κόσοβο.
Η χώρα των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται σε έναν κατάλογο εννέα χωρών που καταρτίστηκε από υπουργούς και αξιωματούχους ως πιθανοί προορισμοί για κέντρα στο εξωτερικό, όπου οι αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί θα αποστέλλονται αφού εξαντληθούν όλες οι επιλογές προσφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το βρετανικό σχέδιο περιλαμβάνει 9 επιλεγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και αρκετές χώρες εκτός Ευρώπης. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να σταματήσει η ροή μεταναστών που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία, ιδίως μέσω της Μάγχης, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά το 2025.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση στοχεύει να συνάψει συμφωνίες με αυτές τις χώρες για την αποδοχή μεταναστών που δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν στη Βρετανία, με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη. Τα κέντρα δεν θα είναι σαν αυτά στη Ρουάντα, αλλά θα είναι παρόμοια με αυτά που κατασκευάστηκαν από την Ιταλία στην Αλβανία.
Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, σε σχόλιό της δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα από τη Βρετανία για το αυτό το θέμα, αλλά πρόσθεσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανοιχτό στο να ακούσει και να συζητήσει τέτοιες ιδέες, εάν προκύψουν.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί ήλπιζαν ότι η Αλβανία θα συμφωνούσε να φιλοξενήσει ένα από τα κέντρα επιστροφής της Βρετανίας, αλλά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, απέρριψε δημόσια μια τέτοια πρόταση.
Ανώτερες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί «πιθανή» τοποθεσία για την ίδρυση κέντρου επιστροφής, καθώς βρίσκεται σε μία από τις κύριες οδούς που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχεδόν 22.000 παράνομοι μετανάστες χρησιμοποίησαν την οδό των Δυτικών Βαλκανίων για να εισέλθουν στην ΕΕ πέρυσι.
Η βρετανική κυβέρνηση στοχεύει να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το φθινόπωρο, όπου η μετανάστευση θα είναι ένα από τα κύρια θέματα.
Πηγή: Euronews.albania
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου