Τιμολόγια ρεύματος: Σταθερή αξία το μπλε, εν αναμονή του «δυναμικού» πορτοκαλί

02/01/2025 | 20:56

«Mε όλα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας και τον αναβρασμό για το τι θα γίνει και με το φυσικό αέριο, η επιλογή του μπλε τιμολογίου δίνει μια σταθερότητα για 12 μήνες, είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πανός μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Κατερίνα Δούκα.

«Αυτή τη στιγμή τα πιο πολλά μπλε τιμολόγια δίνουν γύρω στα 10 λεπτά την κιλοβατώρα και το πάγιο είναι 10 ευρώ αντί για 5 που δίνουν οι περισσότεροι. Αυτή η διαφορά, όταν έχεις 500 κιλοβατώρες περίπου το μήνα δεν φαίνεται τόσο, με αποτέλεσμα να ξέρεις ότι για 12 μήνες έχεις μια σταθερή χρέωση», ανέφερε.

Τα υπόλοιπα τιμολόγια θα αρχίσουν σιγά σιγά να φθίνουν, ειδικά το πράσινο μέχρι να μπει το πορτοκαλί, «δυναμικό»τιμολόγιο που όμως απευθύνεται μόνο σε όσους διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης με δυνατότητα εφαρμογής πολλαπλών ζωνών χρέωσης το 24ωρο. Ο ενεργειακός επιθεωρητής διευκρίνισε ότι οι επαγγελματίες θα εγκαινιάσουν τα νέα πορτοκαλί τιμολόγια και προς το τέλος του 2025 θα ακολουθήσουν τα οικιακά.

Τα δυναμικά τιμολόγια θα παρακολουθούν τη διακύμανση των τιμών κάθε ώρα (ή και ανά μικρότερα χρονικά διαστήματα) στο Χρηματιστήριο ενέργειας με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Το νέο διζωνικό τιμολόγιο

12 με 3 το μεσημέρι και 2-5 τα ξημερώματα είναι τα διαστήματα μέσα στην ημέρα που έχουν πάρα πολύ χαμηλή χρέωση και όποιος θέλει να κάνει μεγάλη εξοικονόμηση θα πρέπει να ενημερώνεται.  καθυστερεί λίγο, τα οικιακά θα ξεκινήσουν οι επαγγελματίες και τα οικιακά θα είναι προς το τέλος του χρόνου, προς το τέλος του χρόνο

«Στην ουσία έχουμε το μεσημέρι που είναι η λειτουργία των φωτοβολταϊκών που έχουν πολύ φθηνότερο ρεύμα.

Το καλοκαίρι τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν εκτός λειτουργίας επειδή έχουν περίσσεια ενέργειας την οποία δεν μπορούν να διοχετεύσουν στο δίκτυο. Γι αυτό και έχουμε πολύ χαμηλές τιμές το μεσημέρι και πάρα πολύ υψηλές το βράδυ, εξήγησε ο κ. Πανός.

Άρα πράγματι αν κάποιος μπορεί και το μεσημέρι καταναλώνει πιο πολλή ενέργεια, άρα θα διοχετεύεται αυτή η ενέργεια που χάνεται μέχρι τώρα πολλές φορές στο δίκτυο και θα εκμεταλλεύεται αυτή τη χαμηλή τιμή ενέργειας που θα δίνεται εκείνες τις ώρες. 

ertnews.gr

 

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)