Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας για το δίκτυο UniAdrion, πραγματοποιήθηκε το Επετειακό Συνέδριο για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του δικτύου. Ο ομότιμος καθηγητής, Πέτρος Γρουμπός, τιμήθηκε για την πολύτιμη προσφορά του στην ίδρυση του Δικτύου και την ενεργή συμμετοχή του για τα πρώτα (6) χρόνια του Δικτύου. Του απονεμήθει τιμητική πλάκα στην εναρκτήριο τελετή από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια κ. Άννα Μπατιστάτου. Το Συνέδριο διεξήχθη στις 4 και 5 Μάϊου 2025, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου γεννήθηκε με την υπογραφή της «Διακήρυξης της Ανκόνας» τον Μάϊο του 2000, από τους Υπουργούς Εξωτερικών των έξι (6) ιδρυτικών χωρών, παρουσία του τότε Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής RomanoProdi. Την ίδια χρονιά, τον Δεκεμβρίου, με τη Διακήρυξη της Ραβέννας, το UniAdrion γεννήθηκε ως Εικονικό Πανεπιστήμιο της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου. Ήταν ένα δίκτυο με τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια δώδεκα (12), τον αριθμό της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου. Αυτήν την Διακήρυξη την είχε υπογράψει εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών ο Καθηγητής Γρουμπός. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν ένα από τα δύο Ελληνικά Πανεπιστήμια που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του UniAdrion (το άλλο ήταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το οποίο υπέγραψε ο τότε αείμνηστος Πρύτανης, Δημήτριος Γλάρος). Τα ιδρυτικά μέλη συμφώνησαν το Εικονικό Πανεπιστήμιο να ονομαστεί UniAdrion και να οργανωθεί βασισμένο μόνο σε δικούς του πόρους και με έδρα τη Ραβέννα.
Μετά την απονομή της τιμητικής διάκρισης πήρε τον λόγο ο καθ. Γρουμπός. Εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Πατρών μετέφερε θερμό χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθ. Χρήστο Μπούρα, «που εξέφρασε την λύπη του που δεν μπορούσε να παρευρεθεί προσωπικά στο επετειακό συνέδριο. Διαβεβαίωνε τα μέλη του UniAdrion, ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συνεχίσει να μετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του Δικτύου». Μήνυμα έστειλε και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθ. Διονύσιος Μαντζαβίνος που είναι και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών στο UniAdrion. Στη συνέχεια ο καθ. Γρουμπός έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του UniAdrion. Τόνισε ότι κύριος σκοπός του UniAdrion είναι η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και τοπικών οργανισμών με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την προώθηση της προόδου του πολιτισμού, της επιστήμης, της κατάρτισης και της έρευνας σε ένα πλαίσιο ειρήνης για την περιοχή Αδριατικής-Ιονίου. Το UniAdrion θα χρησιμοποιούσε το δικό του τηλεματικό δίκτυο και θα ανέπτυσσε κοινά έργα έρευνας και κατάρτισης με στόχο την προώθηση του περιφερειακού διαλόγου και της συνεργασίας για ισόρροπη ανάπτυξη, ειρήνη και σταθερότητα και ενόψει της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θύμισε ότι το Δίκτυο γεννήθηκε μέσα σε αντίξοες συνθήκες και δύσκολους καιρούς.
Μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, η Ευρώπη ήταν σε ρυθμό διεύρυνσης, τα κράτη μέλη είχαν ακόμη τα εθνικά των νομίσματα, η Διακήρυξη της Μπολώνιας για τα Πανεπιστήμια δεν γινόταν αποδεκτή από αρκετά μέλη της ΕΕ, οι οικονομικοί πόροι ελάχιστοι και πολλά άλλα εμπόδια. Παρόλα αυτά οι ιδρυτές του UniAdrion με πάθος, επιμονή και αποφασιστικότητα εργάσθηκαν σκληρά και δικαιώθηκαν. Σήμερα στο UniAdrion συμμετέχουν δέκα (10) χώρες, πενήντα έξι (56) μέλη, 942Κ φοιτητές και ερευνητές και πάνω από 50Κ «εργαζόμενοι». Αυτό ήταν ένα θαύμα, που μόνο λαοί της Αδριατικής-Ιονίου περιοχής μπόρεσαν να το καταφέρουν, τόνισε ο Καθ. Γρουμπός.
