Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα κατοικίδια στην παραλία

08/05/2021 | 07:55

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τι πραγματικά λέει ο νόμος για την παραμονή των σκύλων στις παραλίες και το αν μπορούν να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η παρουσία των ζώων συντροφιά,  είναι επιτρεπτή σε οποιονδήποτε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο, συνεπώς και στις παραλίες, αρκεί όμως να είναι ελεγχόμενα από το συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί, ενώ οι συνοδοί τους πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο του σκύλου, το οποίο πρέπει να πιστοποιεί ότι το ζώο έχει εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθεί, σε περίπτωση που ζητηθεί.

Η κατάσταση περιπλέκεται λίγο όσον αφορά το μπάνιο στη θάλασσα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 230 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα: «το λούσιμο οικόσιτων ζώων στις ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται σε χώρους λουομένων».

Όμως, για να χαρακτηριστεί μία θαλάσσια περιοχή ως χώρος λουομένων απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη λουομένων σε αυτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζεται ότι:

«… Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση». Στην περίπτωση όμως που «στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση».

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα για την παρουσία ενός κατοικιδίου σε κάποια παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, αλλά το αν επιτρέπεται ή όχι σε ένα ζώο συντροφιάς να κολυμπήσει στη θάλασσα.

https://www.govastileto.gr/

Συνάντηση ΕΑΠ – ΓΕΣ στο ΚΕΤΧ

10 μήνες απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα στον Γιαννακόπουλο από τον αθλητικό δικαστή με άμεση ισχύ – Αυστηρή επίπληξη και πρόστιμο σε Αταμάν!

Εξιχνιάστηκε απάτη ύψους 22.000 ευρώ στη Ναύπακτο

Πάτρα: Συναυλία για τον Θάνο Μικρούτσικο με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Πάτρα: Συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών – Τι εντοπίστηκε

Πάτρα: Χαμός στην σχολή Νοσηλευτικής του “Αγ. Ανδρέα” – Πέφτουν μηνύσεις και εξώδικα …βροχή

Rock Festival στο Θεατράκι Ιτεών

ΕΛ.ΑΣ: Ενημερωτικές δράσεις σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων στο Μεσολόγγι