Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει ένα ανθρώπινο χάπι

25/05/2025 | 19:23

Αρκετές φορές οι κίνδυνοι για τον σκύλο βρίσκονται στο δρόμο: Φόλες, γυαλιά, σκουπίδια. Υπάρχουν όμως και μέσα στο σπίτι κάποια πράγματα τα οποία δεν πρέπει να πλησιάζει κανένα κατοικίδιο, ανάμεσά τους τα απορρυπαντικά, κάποιες τοξικές τροφές και τα φάρμακα.

Όλοι μας λέμε πως έχουμε τον καλύτερο σκύλο (και ισχύει), όμως υπάρχουν και οι στιγμές που αυτός γίνεται άτακτος. Είτε από περιέργεια, είτε από ανία, είτε επειδή, αν είναι κουτάβι, ψάχνει συνεχώς αντικείμενα για να ανακουφίσει τα δόντια του. Μπορεί επίσης να βάλει στο στόμα του πράγματα που θα του προκαλέσουν προβλήματα. Ένα χάπι που αφήσατε στο κομοδίνο ή το τραπεζάκι είναι από αυτά.

Ποια χάπια είναι επικίνδυνα για τον σκύλο

Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται είναι πως όλα τα χάπια είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να μένουν μακριά από κάθε τετράποδο που έχετε στο σπίτι. Επιπλέον η δοσολογία για τον άνθρωπο είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θα πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας, άρα ακόμη κι ένα ανθρώπινο χάπι που προορίζεται για εκείνον, παίζει ρόλο η δοσολογία του. Δείτε αναλυτικά μερικές ουσίες που περιέχονται στα πιο κοινά φάρμακα που υπάρχουν σε ένα σπίτι και είναι τοξικές για τα ζώα σας:

– Ιβουπροφαίνη (αναλγητικά, αντιπυρετικά)

– Παρακεταμόλη (αναλγητικά, αντιπυρετικά)

– Ναπροξένη (αντιφλεγμονώδη)

– Ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη)

– Προγεστερόνη (αντισυλληπτικά)

– Αλπραζολάμη (ηρεμιστικά)

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ένα ανθρώπινο χάπι στον σκύλο σας

Είναι πολύ πιθανό να μην κάνει την κίνηση να πάρει το χάπι μπροστά σας, αλλά κάποια στιγμή που θα λείπετε ή θα βρίσκεστε σε άλλο δωμάτιο. Αν δεν τον δείτε, θα δείτε κάποιες περίεργες αντιδράσεις και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν βρίσκετε τα χάπια σας, θα συνειδητοποιήσετε τι έχει συμβεί. Δείτε τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει:

– Εμετό

– Διάρροια

– Ανορεξία

– Σπασμοί

– Σιελόρροια

– Πυρετός

– Φλεγμονές

– Δύσπνοια

– Πρήξιμο στο πρόσωπο ή τις πατούσες

– Απώλεια ισορροπίας και δυσκολία στο βάδισμα

Τι να κάνετε αν δείτε ή καταλάβετε ότι ο σκύλος σας κατάπιε ένα χάπι

Είναι από τις στιγμές που πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι κα να μην αφήσετε τον πανικό να σας κυριεύσει. Τι πρέπει να κάνετε άμεσα:

– Αν υπάρχουν άλλα χάπια στη συσκευασία ή το πάτωμα, πάρτε τα μακριά από τον σκύλο.

– Πάρτε τηλέφωνο τον κτηνίατρο για οδηγίες και αν χρειάζεται, να τον πάτε για να τον δει ή να τον πάτε σε κάποια κλινική.

– Αν και μόνο αν γνωρίζετε και έχετε εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες σκύλου, προκαλέστε εμετό στον σκύλο σας, εφόσον το ζητήσει ο κτηνίατρος ως ένα πρώτο μέτρο αντιμετώπισης. Μην το ρισκάρετε αν δεν γνωρίζετε.

– Αν τον πετύχετε τη στιγμή που παίρνει ένα χάπι στο στόμα, πείτε αποφασιστικά κάποια αποτρεπτική λέξη όπως “μη”, “αφησέ το” “όχι” και δώστε του ένα παιχνίδι ή μία λιχουδιά. Έχετε μερικές πιθανότητες να γλιτώσετε το κακό.

Πώς να αποτρέψετε τον σκύλο από το να φάει ένα χάπι

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε κίνδυνο ή απειλή. Λάθη και απροσεξίες πάντα γίνονται, όμως μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι κακό. Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μη φάει ο σκύλος σας τα δικά σας φάρμακα είναι:

1. Κρατήστε τα φάρμακα κρυμμένα, σε σημείο που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση, όπως σε ένα συρτάρι. Αν τα αφήσετε σε ένα κουτί, ίσως να μπορεί να το ανοίξει. Αν το αφήσετε στην τσάντα σας, μπορεί να τη ρίξει και να τα φάει. Άρα, χρειάζεστε να βρείτε ένα μέρος όπου δεν θα μπορεί να φτάσει ή ανοίξει.

2. Εκτός από το χάπι που είναι προγραμματισμένο να πάρετε, ίσως υπάρχει στο σπίτι ένα σιρόπι ή φάρμακα που έχουν λήξει και βρίσκονται στα σκουπίδια. Άρα, θα πρέπει να σκεφτείτε και πώς θα τον κρατήσετε μακριά από τα σκουπίδια, Πετάτε το φαρμακευτικό σκεύασμα που δεν θέλετε σε κάδο που δεν έχει πρόσβαση ή ρίξτε το κατευθείαν στον κάδο της γειτονιάς σας.

3. Εκπαιδεύστε τον για τις στιγμές που θα πρέπει να αφήσει από το στόμα του κάτι που δεν πρέπει όπως φάρμακα ή κάποια τοξική τροφή. Είναι από τις πιο χρήσιμες εντολές, που στην κυριολεξία μπορεί να του σώσουν τη ζωή. Αν δυσκολεύεστε να τον μάθετε εσείς, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

Όλοι προσπαθούμε να προσφέρουμε την καλύτερη ζωή στο λατρεμένο μας κατοικίδιο. Ποιοτική τροφή, μεγάλες βόλτες, ανθεκτικά παιχνίδια, άνετο κρεβάτι, συνέπεια στα κτηνιατρικά ραντεβού. Υπάρχουν όμως και οι φορές που μπορεί να συμβεί κάτι απρόβλεπτο και να κινδυνεύσει ο σκύλος. Για αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην αφήνουμε εκτεθειμένα πράγματα και τροφές που μπορεί να απειλήσουν την υγεία και τη ζωή του και παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Όταν συμβεί κάποιο ατύχημα, δρούμε άμεσα και είμαστε σε απευθείας επικοινωνία με τον κτηνίατρο για να μας δώσει οδηγίες.

«Είχε τεράστιο κύμα και δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει», λέει η θεία του 30χρονου που πνίγηκε στη Λευκάδα λίγες ημέρες προτού παντρευτεί

Χριστίνα Αλούπη: «Από το στρες μου βγαίνουν δερματικά, σφίγγω τα δόντια, έχω πονοκεφάλους και εντερικά προβλήματα»

Ένατη συνεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού στα ντέρμπι «αιωνίων» της Euroleague

Δήλωση «βόμβα» από ΜακΚίσικ: Σκέφτεται σοβαρά να αποσυρθεί από την ενεργό δράση!

Τροχαίο: Αυτοκίνητο «προσγειώθηκε» σε χωράφι

Αταμάν: Θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα

Μπαρτζώκας: «Κάναμε καταπληκτική σεζόν, αλλά σε 40 λεπτά διαλύθηκαν όλα»

«Ο Ivan Greko έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο του παιδιού μου», λέει ο πατέρας του 24χρονου που έπεσε θύμα απαγωγής από τη συμμορία του τράπερ