Καλοκαίρι σημαίνει βόλτες στη φύση, απογεύματα στον ήλιο, βουτιές στη θάλασσα και φυσικά χρόνο έξω με τον αγαπημένο μας σκύλο. Μην ξεχνάμε όμως και τη ζέστη, που μπορεί να επηρεάσει τόσο εμάς όσο και εκείνον.
Οι υψηλές θερμοκρασίες, το καυτό έδαφος και η απουσία επαρκούς σκιάς ή δροσιάς μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία, ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας στους σκύλους.
Πολλοί κηδεμόνες γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η καθημερινή άσκηση του σκύλου τους. Αυτό δεν αλλάζει ούτε όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος. Το ζητούμενο όμως είναι η προσαρμογή του τρόπου που βγαίνουμε βόλτα, έτσι ώστε να είναι πάντα ευχάριστη και, κυρίως, ασφαλής εμπειρία για όλους.
Τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν πάτε βόλτα με τον σκύλο σας τις μέρες που έχει ζέστη
Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, οι μέρες όπου ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο είναι πολλές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα στερήσετε από τον πιστό σας φίλο τη χαρά της βόλτας. Πώς θα τα συνδυάσετε όλα όμως έτσι να βγει έξω με ασφάλεια και χωρίς να κινδυνεύσει η υγεία του;
Προγραμματισμός με βάση τη θερμοκρασία
Το πρώτο και πιο βασικό βήμα για μια ασφαλή καλοκαιρινή βόλτα είναι ο σωστός προγραμματισμός. Οι ώρες με την πιο έντονη ηλιοφάνεια, από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ., είναι οι πιο επικίνδυνες για την υπερθέρμανση του σκύλου. Προτιμήστε πρωινές βόλτες πριν τις 9 ή απογευματινές– βραδινές μετά τη δύση, όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο υψηλές.
Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε εφαρμογές που δείχνουν όχι μόνο τη θερμοκρασία αλλά και τη «πραγματική αίσθηση» (real feel), αφού η υγρασία επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του οργανισμού να δροσίζεται. Θερμοκρασίες έως 19°C θεωρούνται ιδανικές για δραστηριότητες, αλλά πάνω από 25°C χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά για φυλές με κοντό ρύγχος (π.χ. Μπουλντόγκ, Παγκ), ηλικιωμένους ή υπέρβαρους σκύλους.
Οι σκύλοι δεν «φοράνε παπούτσια»
Οι πατούσες των σκύλων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις θερμές επιφάνειες. Η άσφαλτος, τα πεζοδρόμια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι μπορούν να ξεπεράσουν κάποιες φορές τους 50°C τις ζεστές μέρες. Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξετε αν το έδαφος είναι ασφαλές είναι να τοποθετήσετε το πίσω μέρος του χεριού σας στο σημείο για 7 δευτερόλεπτα. Αν δεν αντέχετε, τότε δεν είναι κατάλληλο ούτε για τις πατούσες του σκύλου σας.
Επιλέγουμε κατάλληλες διαδρομές
Το καλοκαίρι, μια αγαπημένη διαδρομή μπορεί να μην είναι και η πιο ασφαλής. Δώστε προτεραιότητα σε λιγότερο ζεστά μέρη με σκιά, όπως πάρκα με δέντρα, δάση ή διαδρομές κοντά σε λίμνες και ρέματα- αν φυσικά κάτι τέτοιο γίνεται. Η φυσική δροσιά και το νερό βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σκύλου και κάνουν τη βόλτα πιο ευχάριστη.
Οι μη οργανωμένες παραλίες που επιτρέπονται τα σκυλιά είναι μια καλή λύση. Προτιμήστε εκεί πρωινές ώρες, επιλέξτε σκιά, φρέσκο νερό, αντηλιακό και μην ξεχνάτε να ξεπλένετε τον σκύλο από το αλάτι για να αποφύγετε ερεθισμούς στο δέρμα.
Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση είναι βασική για όλους. Πάντα να έχετε μαζί σας καθαρό νερό και ένα πτυσσόμενο μπολ ή ειδικό παγουρίνο για τον σκύλο σας. Ενθαρρύνετέ τον να πίνει νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμα κι αν δεν φαίνεται διψασμένος.
Ένα μικρό ψεκαστήρι με δροσερό νερό μπορεί να τον ανακουφίσει, ειδικά γύρω από τον αυχένα και τα πατουσάκια. Αν το σκυλί σας νιώθει άνετα, μπορείτε να το βρέξετε ελαφρώς πριν τη βόλτα. Καλό είναι να κάνετε τέτοιες δοκιμές από πριν, ώστε να μην αγχωθεί ή τρομάξει έξω.
Προσέχουμε τα εγκαύματα
Όπως κι εμείς, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να πάθουν εγκαύματα, ειδικά αν έχουν ανοιχτόχρωμο ή λεπτό τρίχωμα. Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά για κατοικίδια, τα οποία εφαρμόζονται σε ευαίσθητες περιοχές όπως η μύτη, τα αυτιά, η κοιλίτσα και η εσωτερική πλευρά των ποδιών. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε αντηλιακά ανθρώπων, γιατί συχνά περιέχουν ουσίες (όπως ψευδάργυρο ή οξυβενζόνη) που είναι τοξικές για τα ζώα.
Επιπλέον, δεν ξυρίζουμε τον σκύλο μας καθώς το τρίχωμά του λειτουργεί ως φυσική μόνωση που τον προστατεύει το καλοκαίρι τόσο από τη ζέστη όσο και από τα εγκαύματα. Ένα σωστό κούρεμα από επαγγελματία είναι αρκετό.
Σημάδια εξάντλησης και θερμοπληξίας του ζώου
Οι σκύλοι δεν ιδρώνουν όπως οι άνθρωποι καθώς έχουν πολύ λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες και το σώμα τους καλύπτεται από γούνα. Οπότε αν δείτε τα ακόλουθα σημάδια, πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας:
– Έντονο, παρατεταμένο λαχάνιασμα
– Σιελόρροια
– Τρέμουλο
– Απώλεια ενέργειας, αδυναμία
– Ζεστό και ξηρό ρύγχος
– Έμετος ή διάρροια
– Σύγχυση, λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης
Σε κάθε τέτοια περίπτωση, είναι απαραίτητο να μεταφερθεί άμεσα το ζώο σε σκιερό, δροσερό σημείο και να ξεκινήσει σταδιακή δροσιά με βρεγμένες πετσέτες. Μην χρησιμοποιήσετε παγωμένο νερό ή πάγο. Τέλος, όπως αναφέραμε, η επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας είναι επιτακτική.
Το καλοκαίρι δεν είναι η εποχή για μαραθώνιες πεζοπορίες ή κουραστικά τρεξίματα. Μικρές διαδρομές κοντά στο σπίτι προσφέρουν τη δυνατότητα γρήγορης επιστροφής σε περίπτωση ανάγκης και λιγότερους κινδύνους. Αποφύγετε επίσης τη μεταφορά του σκύλου με αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό. Ακόμη και με μισάνοιχτο παράθυρο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδυνέψει η ζωή του.
Να θυμάστε πως το καλοκαίρι είναι γεμάτο ευκαιρίες για κοινές στιγμές, παιχνίδι και χαρά. Με τη σωστή προετοιμασία και λίγη προσοχή, οι βόλτες με τον σκύλο μας μπορούν να παραμείνουν μια αγαπημένη συνήθεια. Ο σκύλος βασίζεται σε εμάς για καθοδήγηση και προστασία. Είναι ευθύνη μας να τον κρατάμε ασφαλή, ενυδατωμένο και μακριά από κινδύνους. Και αν κάποιες μέρες η ζέστη πραγματικά δεν αντέχεται, μην τον βγάλετε καθόλου έξω. Δεν χάλασε ο κόσμος.