Ο υφ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υγειονομική φροντίδα, την περίθαλψη, τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.
Αναφορικά με το ζήτημα των καραβιών με μετανάστες που έχουν κατακλύσει το εμπορικό λιμάνι στο Ρέθυμνο, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πως, «Θα υπάρξει πρόβλεψη για τους μετανάστες που είναι στο Ρέθυμνο. Υπήρξαν πολύ αυξημένες οι ροές τις τελευταίες μέρες, από την Κυριακή. Θα υπάρξει η συνταγμένη απάντηση της χώρας για τις αυξημένες ροές».
Για την κατάσταση του ΕΣΥ εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και δη στα νησιά τα οποία έχουν γεμίσει από τουρίστες: «Ξεκίνησε ο τουρισμός κι είμαστε πολύ καλύτερα σχέση με τις άλλες χρονιές. Τα τελευταία χρόνια στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές έχουμε 3.200 περισσότερα άτομα γιατρούς και νοσηλευτές. Από πέρσι, φέτος έχουμε 200 άτομα περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές».
Για το ΕΚΑΒ ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε: «Στο ΕΚΑΒ από πέρσι έχουμε περισσότερη ενίσχυση σε σχέση με πέρσι. Έχουμε ενισχύσει Κω και μάλιστα είναι από τις περιοχές που θα πάρουμε και παθολόγους. Αυτό έγινε με μεγάλη προσπάθεια. Στα ασθενοφόρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το προσωπικό και όχι το όχημα. Οχήματα έχουμε αρκετά. Τον τελευταίο μηνά έχουμε πάρει 300 άτομα επιπλέον προσωπικό και για πρώτη φορά θα φτάσουμε σε περιοχές της χώρας σε ρεκόρ αριθμού ασθενοφόρων που επιχειρούν. Είναι επικουρικό προσωπικό, άλλα έχουμε προκηρύξει τις μόνιμες θέσεις, έχουν σταλεί στο ΑΣΕΠ για την προκήρυξη, δηλαδή όλο το επικουρικό προσωπικό θα γυρίσει σε μόνιμη θέση. Αυτά έχουν όλα δρομολογηθεί. Αυτή την στιγμή παίρνουμε 300 άτομα επικουρικό προσωπικό. Όποιος έχει κάνει αυτή την στιγμή αίτηση για το ΕΚΑΒ θα τον προσλάβουμε. Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε 1000 διαθέσιμες θέσεις, έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα για νοσηλευτικό προσωπικό και διασώστες ΕΚΑΒ. Ο πρώτος μισθός είναι 800-900 ευρώ καθαρά».
Και προσέθεσε: Στα κενά αυξάνουμε τις βάρδιες πχ στην Αττική. Στην Αττική έχουμε αυξήσει τα ασθενοφόρα περίπου 10 στη βάρδια. Χρειάζεται περαιτέρω αύξηση των βαρδιών στα ασθενοφόρο στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Χρειάζονται περισσότερα ασθενοφόρα να βγουν στην βάρδια για να μπορούμε να είμαστε στα 5-6 λεπτά σε περιστατικό. Έχουμε καταφέρει στην Αττική, με τις μηχανές που έχουμε ενισχύσει το ΕΚΑΒ να έχουμε μεγάλο χρόνο απόκρισης».
Στην συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους τοποθετήθηκε για το βραχιολάκι στα νοσοκομεία, μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προς το παρόν πιλοτικά.
«Το «βραχιολάκι» είναι μέρος ενός ολόκληρου σχεδίου που γίνεται για την ενίσχυση των ΤΕΠ, όπου ο πρώτος πυλώνας είναι η ενίσχυση του προσωπικού. Το «βραχιολάκι» ξεκίνησε σταδιακά και πιλοτικά και αναμένεται να μπει σε όλα τα νοσοκομεία μέχρι στις αρχές του 2026. Έχουμε μια σημαντική μείωση των ωρών και είμαστε κοντά εκεί που θέλουμε στον στόχο. Το «βραχιολάκι» βοηθάει πολύ γιατί μας δίνει την εικόνα σε πραγματικό χρόνο τι γίνεται. Μπορούμε πχ να δούμε πόσο χρόνο καθυστέρηση έχουμε στο παθολογικό ιατρείο. Αν στον αξονικό έχουμε μεγάλη καθυστέρηση παρόλο που έχουμε κανονική ροή, σημαίνει ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Ο διοικητής του νοσοκομείου θα πρέπει να δει πού οφείλεται το πρόβλημα. Δεν υπάρχει ενιαίος χρόνος στα Επείγοντα. Υπάρχουν 5 διαφορετικές κατηγορίες περιστατικών. Το τροχαίο θα αντιμετωπιστεί στο δευτερόλεπτο. Το περιστατικό που είναι στην κατηγορία που θα μπορούσε να μην έχει πάει και στο νοσοκομείο αυτό σίγουρα η αναμονή του ξεπερνά τις 5 ώρες, γιατί μπαίνουν σε προτεραιότητα άλλα περιστατικά», σημείωσε.
Τέλος για την πιλοτική εφαρμογή της αξιολόγησης των νοσοκομείων από τους ασθενείς ο υφυπουργός Υγείας και για την διανομή κατ΄οίκον των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ ανέφερε: «είναι ένα μέτρο που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, όσοι νοσηλεύονται σε δημόσιο νοσοκομείο – και αφορά σε όλα τα νοσοκομεία – μετά από λίγες μέρες από το εξιτήριο θα λαμβάνουν ένα SMS στο οποίο θα υπάρχει ένας σύνδεσμος τον οποίο πρέπει να πατήσουν για να μπορούν να αξιολογήσουν την εμπειρία τους στα νοσοκομεία. Το μέτρο με την διανομή κατ΄οίκων των φαρμάκων πάει πολύ καλά, υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες μεταρρυθμίσεις».