Την έντονη διαμαρτυρία και την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας για την κατάργηση του Λυκείου Ερυμάνθειας και της μετατροπής του σε Λυκειακές Τάξεις προσαρτημένες στο Γυμνάσιο Ερυμάνθειας και μάλιστα, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση, μεταφέρει με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής.
Όπως επισημαίνει «σας μεταφέρω την έντονη διαμαρτυρία και την κάθετη αντίθεση της τοπικής μας κοινωνίας στην προωθούμενη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Λυκείου Ερυμάνθειας, η οποία θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στους μαθητές και στις οικογένειές τους, όσο και στην περιοχή μας, η οποία τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει από την ερημοποίηση.
Από τις 29 Νοεμβρίου 2024 το Δημοτικό μας Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ απέρριψε οποιαδήποτε μεταβολή ή υποβάθμιση σχολικής μονάδας στον Δήμο μας, πιστεύοντας ακράδαντα πως ο ρόλος των σχολείων στην ελληνική περιφέρεια είναι βαθύτατα κοινωνικός, πολιτισμικός και αναπτυξιακός και δεν περιορίζεται στην παροχή γνώσης, αλλά συνδέεται με την ύπαρξη, τη συνοχή και την προοπτική ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας».
Ο Δήμαρχος τονίζει πως, η λειτουργία του ΓΕΛ Ερυμάνθειας είναι απολύτως απαραίτητη για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της περιοχής, όπως επίσης και πως η κατάργησή του θα δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά, οικονομικά και παιδαγωγικά προβλήματα σε μια ήδη υποβαθμισμένη και γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή.
Και προσθέτει «η όποια μεταβολή του σχολείου:
α) υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση στους μαθητές της περιοχής, στερώντας τους την πλήρη λειτουργία ενός αυτόνομου Λυκείου,
β) δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης σε σύγκριση με μαθητές άλλων περιοχών που απολαμβάνουν πλήρεις σχολικές δομές,
γ) επιβαρύνει τις οικογένειες οικονομικά και ψυχολογικά, καθώς αρκετοί μαθητές θα
αναγκαστούν να μετακινούνται σε άλλες περιοχές,
δ) απομακρύνει τους νέους από την εκπαίδευση, ενισχύοντας το φαινόμενο της σχολικής διαρροής, ειδικά σε κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες».
Ο Δήμαρχος ζητά την άμεση αναστολή της απόφασης και της διατήρησης του ΓΕΛ Ερυμάνθειας, ως αυτόνομη σχολική μονάδα.
«Αν θέλουμε μία Ελλάδα που να αναπτύσσεται δίκαια και ισόρροπα πρέπει να επενδύσουμε στα σχολεία της περιφέρειας, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία. Όπου υπάρχει σχολείο, υπάρχει μέλλον, καθώς το σχολείο είναι η απάντηση στην εγκατάλειψη, στη γήρανση και στη δημογραφική κάμψη.
Η τοπική κοινωνία, οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αξίζουν ένα σχολείο που να τους υπηρετεί επαρκώς και όχι την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης», καταλήγει ο κ. Μπαρής.