Τέλος από την 1η Ιουλίου το κάπνισμα σε ανοιχτούς χώρους στη Γαλλία

29/05/2025 | 22:28

Την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να επεκτείνει τον κατάλογο των δημόσιων χώρων όπου από τη 1η Ιουλίου θα απαγορεύεται το κάπνισμα, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας και Υγείας.

Σε δηλώσεις της στην περιφερειακή εφημερίδα Ouest-France η Κατρίν Βοτράν τόνισε ότι «όπου υπάρχουν παιδιά, το κάπνισμα πρέπει να εξαφανιστεί».

Η υπουργός επισήμανε αρχικά ότι το κάπνισμα έχει τεράστιο κόστος για τη δημόσια υγεία. «Κάθε χρόνο, ένας στους δέκα θανάτους συνδέεται με το κάπνισμα. Το κάπνισμα σκοτώνει 75.000 ανθρώπους στη Γαλλία. Αυτό σημαίνει περισσότερους από 200 θανάτους την ημέρα. Είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τους Γάλλους από τον κίνδυνο, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους, δηλαδή τα παιδιά.

«Από τη 1η Ιουλίου, οι παραλίες, τα δημόσια πάρκα και οι κήποι, οι χώροι των σχολείων, οι στάσεις λεωφορείων και οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη τη Γαλλία θα είναι ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος. Το κάπνισμα θα απαγορευτεί για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», δήλωσε.

Το BFMTV αναφέρει ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες του διατάγματος είναι υπό επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ιδίως η ζώνη αποκλεισμού γύρω από τα σχολεία. Πρόθεση των Αρχών είναι να μην καπνίζουν οι γονείς κοντά στο σχολείο περιμένοντας τα παιδιά τους, αλλά να μην καπνίζουν οι μαθητές κοντά στα σχολεία.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξαιρούνται από τα νέα μέτρα, αν και η γαλλική κυβέρνηση επεξεργάζεται ειδικά μέτρα για αυτά.

protothema.gr

ΟΗΕ: Έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν, κάνει ο Γκουτέρες

Πηνελόπη Αναστασοπούλου για δίκη Φιλιππίδη: «Η φυσική μου απουσία ήταν απαραίτητη για την ισορροπία της ψυχικής υγείας»

Μυοκαρδιοπάθειες: Οι σιωπηλές παθήσεις της καρδιάς

Ιταλός υπ. Άμυνας: «Το ΝΑΤΟ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, ο ρόλος της Ευρώπης έχει παρέλθει»

Δυτ. Ελλάδα: Μακάβρια ανακάλυψη – Βρέθηκε νεκρός 44χρονος

Χρίσλα Γεωργακοπούλου: «Ήταν μια “απόφαση” να μην είμαι στη Super Κατερίνα»

Lila: «Αφήνω στην άκρη τα αρνητικά σχόλια, σου δημιουργούν και γνώμη ψεύτικη για τον εαυτό σου»

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 23 έως 27 Ιουνίου