Τάρτα με μαρμελάδα βερίκοκο

13/09/2020 | 17:42

Τραγανή τάρτα με τριφτή βουτυράτη βάση και γέμιση από σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο.

 

ΥΛΙΚΑ

Για την μαρμελάδα

400γρ. βερίκοκα καθαρισμένα ψιλοκομμένα
350γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ λοβό βανίλιας
75ml νερό
χυμό από ½ λεμόνι

 

Για τη ζύμη

210γρ. αλεύρι μαλακό
120γρ. ζάχαρη άχνη
185γρ. βούτυρο 82%
50γρ. πούδρα αμυγδάλου
2 αβγά για τη ζύμη + 1 επιπλέον για το άλειμμα
½ λοβό βανίλιας
ελάχιστο αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνετε τη μαρμελάδα: Βάζετε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μαζί με το χυμό λεμονιού, τη βανίλια, το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε ανά διαστήματα. Αν χρειαστεί, προσθέστε επιπλέον νερό.

Σας προτείνουμε να σταματήσετε το βράσιμο λίγο πριν η μαρμελάδα είναι έτοιμη γιατί στη συνέχεια θα ψηθεί και με τη βάση στο φούρνο. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Φτιάχνετε τη ζύμη: Με ένα κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και ξύνετε τα σποράκια της μισής. Τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης. Βάζετε στο μίξερ το φτερό και χτυπάτε μέχρι να πάρετε μια μια ωραία και εύπλαστη ζύμη.

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μια μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο περίπου για 2 ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσετε. Αυτό θα σας διευκολύνει στο άνοιγμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Κρατάτε λίγη από τη ζύμη στην άκρη, κάνετε την υπόλοιπη ξανά μπάλα και την ανοίγετε με τον πλάστη πάνω σε επιφάνεια εργασίας σε πάχος περίπου 2χιλ. “Ντύνετε” με αυτήν τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας διαμέτρου 25εκ. και την τρυπάτε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να μην φουσκώσει. Προψήνετε τη ζύμη σας στο φούρνο για 10 λεπτά.

Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ºC. Αδειάζετε την μαρμελάδα στην μισοψημένη βάση.

Με τη ζύμη που κρατήσατε πλάθετε 10-12 κορδόνια, τα τοποθετείτε οριζόντια και κάθετα πάνω από την μαρμελάδα και στερεώνετε τις άκρες τους στην προψημένη βάση. Έπειτα, τα αλείφετε με αβγό. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο στο φούρνο για 30 λεπτά ακόμη ή μέχρι η τάρτα σας να ροδίσει. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.

 

olivemagazine

 

 

 

 

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο