Αποτελέσματα πρόσκλησης 2020 στο Πρόγραμμα «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ»
Στο πλαίσιο της Patras IQ, το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφάσισε να θεσπίσει το «Πρόγραμμα Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ». Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει 4ετή διδακτορικά προγράμματα βιομηχανικού προσανατολισμού, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μιας ιδιωτικής επιχείρησης/βιομηχανίας εγκατεστημένης στην Ελλάδα και ενός υποτρόφου υποψηφίου διδάκτορα. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ισχυρών και γόνιμων δεσμών ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον βιομηχανικό χώρο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους τους συνεργαζόμενους φορείς. Το φθινόπωρο του 2020 ανακοινώθηκε η 1η προκήρυξη του προγράμματος «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» με σκοπό να χρηματοδοτηθούν συνολικά 6 προτάσεις από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών συνολικής χρηματοδότησης 240.000 ευρώ (120.000 € από ιδίους πόρους & 120.000 από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις/βιομηχανίες).
Με τη λήξη της προθεσμίας, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, υποβλήθηκαν 14 προτάσεις από 3 Σχολές του Πανεπιστήμιου Πατρών και συγκεκριμένα 11 προτάσεις από την Πολυτεχνική Σχολή, 2 προτάσεις από τη Σχολή Θετικών Επιστημών και 1 πρόταση από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό/Διαδικασία κρίσης των υποβληθεισών προτάσεων του προγράμματος «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» (αρ. Συνεδρ. Ε.Ε. 738/01-12-2020), οι κριτές των προτάσεων αντλήθηκαν από το σύστημα Μητρώου ΑΠΕΛΛΑ και δεν αποτελούν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και κάθε πρόταση αξιολογήθηκε από δύο κριτές του ίδιου γνωστικού αντικειμένου.
Αποφασίστηκε η χρηματοδότηση συνολικά έξι (6) προτάσεων, ως εξής: 4 προτάσεις για τη Πολυτεχνική Σχολή, 1 πρόταση για την Σχολή Θετικών Επιστημών και 1 πρόταση για τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες στην παρούσα πρόσκληση για τη συμμετοχή τους στο νέο εγχείρημα του Ιδρύματος και να τους συγχαρεί για την υψηλή ποιότητα των προτάσεων που υπέβαλαν.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Βιομηχανικά Διδακτορικά UPatras IQ» μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο του προγράμματος.
Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 από το MEΤ – Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του Εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 «Το μέλλον των Μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση», το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας: με το βλέμμα στο μέλλον!», στην πλατφόρμα zoom, στη διεύθυνση: https://upatras-gr.zoom.us/j/98760303627. Θα μεταδοθεί επίσης μέσα από το facebook και το Youtube.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμούς και θα μιλήσουν οι: Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM και Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, με θέμα: «Το μέλλον των Μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση», ο Γιάννης Γαροφαλάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «ΙΤ Μουσείο ή Μουσείο με ΙΤ; Οι Προκλήσεις και οι Δυνατότητες».
Τέλος, θα παρουσιαστεί ο ιστότοπος του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας από τον Χρήστο Γεωργοβασιλόπουλο, φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας (πρώην Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Ν. Τεχνολογιών) Πανεπιστήμιο Πατρών και την Πένυ Θεολόγη-Γκούτη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό-Εθνολόγο (DEA), Υπεύθυνη του ΜΕΤ ΠΠ και θα ακολουθήσει παραγωγική συζήτηση. Η συμμετοχή στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588.
Ανοικτή πρόσκληση υποβολής υλικού για το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών
Στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Πατρών δημοσιεύεται ψηφιακή έκθεση με τεκμήρια από τον αντιδικτατορικό αγώνα της περιόδου 1972-1974. Η ψηφιακή έκθεση βρίσκεται διαθέσιμη σε ιστοσελίδα της ψηφιακής συλλογής “Διογένεια” της ΒΚΠ και περιέχει υλικό που έχει συλλεχθεί από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων του εκλιπόντα Χρήστου Αλεξόπουλου (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής) και της κυρίας Τζόγιας Καπάτου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Η/Υ). Τα τεκμήρια αυτά παρέχονται παράλληλα στον δικτυακό τόπο https://afkp.upatras.gr που αναπτύχθηκε υπό την εποπτεία του Δρ. Χρήστου Αλεξάκου.
Η Ομάδα Εργασίας για το Ιστορικό Αρχείο απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για την κατάθεση τεκμηρίων, αναμνηστικών, φωτογραφιών, αρχείων ήχου, μαρτυριών, κ.α. ώστε να διαφυλαχθούν και διατεθούν στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ιδρύματος. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους μέσω της σχετικής φόρμας.