Σύνοδος για το Κλίμα: Δημιουργείται ταμείο ύψους 30 δισ. δολαρίων

01/12/2023 | 15:17

Tη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 30 δισ. δολαρίων για το κλίμα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παγκόσμιες λύσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Το ταμείο αυτό είναι σχεδιασμένο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το κλίμα και έχει στόχο να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 250 δισ. δολαρίων έως το 2030.

Γκουτέρες στην COP28: Ο μόνος τρόπος να σωθεί ο πλανήτης είναι να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες σήμερα ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς η χρήση ορυκτών καυσίμων καθώς η μείωση ή η σταδιακή εξάλειψή τους δεν αρκεί για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

«Δεν μπορούμε να σώσουμε έναν πλανήτη που καίγεται με μια μάνικα από ορυκτά καύσιμα», τόνισε ο Γκουτέρες κατά την ομιλία του στην COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

«Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα είναι εφικτό μόνο αν τελικά σταματήσουμε να καίμε όλα τα ορυκτά καύσιμα. Όχι να τα μειώσουμε. Όχι να τα εξαλείψουμε σταδιακά», υπογράμμισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εξάλλου τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επενδύσουν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν να γίνει αυτή η αλλαγή.

«Καλώ τις κυβερνήσεις να βοηθήσουν τη βιομηχανία να λάβει τις σωστές αποφάσεις: μέσω ρυθμιστικών νομοθεσιών, θέτοντας μια δίκαιη τιμή στον άνθρακα, τερματίζοντας τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και επιβάλλοντας φορολογία στα έκτακτα έσοδα», σημείωσε ο Γκουτέρες.

 

ΠΗΓΗ

Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

Εμμανουήλ Καραλής και Αναστασία Μαγαλιού έτοιμοι για το πιο μεγάλο βήμα στη σχέση τους

Πάτρα: Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας – ΦΩΤΟ

Μελιτζάντες φούρνου τύπου Parmigiana

Στα Καλάβρυτα η Νέα Αριστερά

Eurovision – Η περσινή εκπρόσωπος του Ισραήλ για τη Μαρίνα Σάττι ένα χρόνο μετά: «Ήταν η πιο σιχαμένη απ’ όλους»

Πυρκαγιά σε δάσος της Αρχαίας Ολυμπίας

Πινακίδες

Ζέκα: «Κρεμάει» τα παπούτσια του ο αρχηγός του Παναθηναϊκού