Συνεχίζεται η έκθεση «Κοινωνία και οικονομία κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο στη Δυτική Αχαΐα»

25/11/2021 | 17:09

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2021 εκδήλωση με τίτλο: «Κοινωνία και οικονομία κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο στη Δυτική Αχαΐα», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Δυτική Ελλάδα 2021» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σπύρος Μυλωνάς, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, και ο Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε τέσσερις εισηγήσεις οι οποίες φώτισαν από διαφορετικές επιστημονικές οπτικές την κοινωνία και οικονομία της δυτικής Αχαΐας κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Η Ελένη Σιμώνη, Δρ Αρχαιολόγος, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών μίλησε για το τοπίο της Δυτικής Αχαΐας όπως αυτό καταγράφηκε από τους περιηγητές της εποχής. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κοντόλαιμος, Δρ Αρχαιολόγος, Οθωμανολόγος, διδάσκων στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσίασε την Αχαγιά μέσα από το οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο ΤΤ607.

ekdilosi_0.jpg

Τη σκυτάλη πήρε ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Μπουλούκι, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά αρχιτεκτονικών καταλοίπων στη Δυτική Αχαΐα από την περίοδο της Τουρκοκρατίας ενώ ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος, Αρχαιολόγος, Εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας παρουσίασε το αποτύπωμα της Επανάστασης μέσα από ιστορικά και αρχαιολογικά τεκμήρια.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τις μουσικούς Αθηνά Αδαμοπούλου και Έλενα Δρουκοπούλου και Εγκαίνια της ομότιτλης με την εκδήλωση  Έκθεσης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Κάτω Αχαΐα (πλατεία Δημοκρατίας). Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος-ιστορικός Δημήτρης Στεμπίλης.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως και τις 3 Δεκεμβρίου (Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 9.00-13.00, 16.00-20.00 – Δευτέρα και Πέμπτη 16.00-20.00 – Σάββατο και Κυριακή 10.00-13.00). Είναι δυνατή η ξενάγηση σχολικών τμημάτων κατόπιν συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας: 6972891871, 6978220635). Τηρούνται όλα τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του covid-19.

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της