Συνάντηση εργασίας στο ΥΠΑΑΤ για τις σφαγές των αρνιών και τη διάθεση του γάλακτος στην Αιτωλοακαρνανία

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  6 Αυγούστου 2025, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρου Πρωτοψάλτη, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών, σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά το νόσημα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Φίλιας ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για όλα τα μέτρα που έχουν λάβει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση του νοσήματος, κάτω και από το πρίσμα της δέσμης των επτά μέτρων του Υπουργού κ. Τσιάρα και διαβεβαίωσε για την δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση της εφαρμογής όλων των προβλεπόμενων δράσεων. Επίσης, τόνισε ότι η ένταξη στην υψηλότερη κατηγορία των 14 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, ως deminimis αποζημίωση για ζωοτροφές λόγω εγκλεισμού, των αιγοπροβατοτρόφων των Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, καθώς και του Δήμου Καλαβρύτων, είναι ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης της κτηνοτροφίας της περιοχής.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην απαγορευμένη ζώνη της Αιτωλοακαρνανίας με τον περιορισμό των σφαγών των αιγοπροβάτων και διερευνήθηκαν τρόποι, προκειμένου να γίνει επανέναρξη, κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Από πλευράς του Αντιπεριφερειάρχη τονίστηκε και η αναγκαιότητα για την διασφάλιση της απρόσκοπτης διάθεσης του γάλακτος προς τις γαλακτοβιομηχανίες για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα.

Η άψογη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη του νοσήματος της πανώλης και τον περιορισμό του νοσήματος της ευλογιάς και θα συνεχιστεί καθώς αποτελεί μονόδρομο για την σωτηρία της κτηνοτροφίας της Αιτωλοακαρνανίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. 

Σοκ στην Πάτρα: Ο καθηγητής Στέφανος Σκαρπέλος είναι ο άνδρας που πνίγηκε στα Βραχνέικα

Πάτρα: Αυτός είναι ο άνδρας που σκοτώθηκε στα έργα στη Βόνιτσα – Θρήνος στην πόλη και στους φιλάθλους του Ολυμπιακού

Δυτ. Ελλάδα: Αυτός είναι ο 50χρονος ποδηλάτης που έχασε τη ζωή του μετά από παράσυρση – Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Πάτρα: Πετάχτηκαν στο δρόμο οι γείτονες από τα ουρλιαχτά κοριτσιού – Τι συνέβη

Αχαΐα: «Έφυγε» ο Πέτρος Μαρσέλος- Θλίψη στον ιατρικό κόσμο

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ένας αξιαγάπητος έμπορος της πόλης – Πένθος σε γνωστή οικογένεια (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Κουκουλοφόροι άναψαν φωτιά έξω από σχολείο, πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και προκάλεσαν φθορές σε περιπολικό

Πάτρα: Πάρκαρε το μηχανάκι της σε πολυκατάστημα και της βγήκε ξινό – Της το έβαλαν στο μάτι, τι είχε κάτω από τη σέλα