Συγκροτείται σε σώμα η προκαταρκτική για τα Τέμπη – Συμμετέχει ο Ν. Καραθανασόπουλος

12/03/2025 | 07:44

Έτοιμη να συσταθεί σε σώμα και να εκκινήσει τις εργασίες της προκειμένου να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντοπούλου είναι η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.

Η επιτροπή αναμένεται να διερευνήσει τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού αλλά και τους χειρισμούς του την περίοδο αμέσως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ακολουθώντας το νήμα των αποφάσεων που οδήγησαν στο περιβόητο και άκρως αμφισβητούμενο “μπάζωμα” του χώρου.

Τα κόμματα πάντως έχουν οριστικοποιήσει τις λίστες με τα ονόματα των μελών που θα μετέχουν στην επιτροπή και μένουν ορισμένες λεπτομέρειες (όπως η κλήρωση μεταξύ των ανεξαρτήτων) προκειμένου να οριστεί ημερομηνία για την πρώτη συνεδρίαση.

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από 27 μέλη, 14 από την ΝΔ και 13 από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης (λόγω πλειοψηφίας). Στην πρώτη συνεδρίαση θα εκλεγεί το προεδρείο και θα ξεκινήσουν- πιθανότατα σε νέα συνεδρίαση- οι συζητήσεις για τον προγραμματισμό της λίστας των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν.

Συζητήσεις που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς στη λίστα των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται ονόματα κορυφαίων υπουργών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην εξεταστική που είχε γίνει πέρυσι, οι άβολες για την κυβέρνηση συζητήσεις για τους πιο κρίσιμους μάρτυρες είχαν γίνει στο τέλος των εργασιών.

Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζοντας πια την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από την συμμετοχή στα συλλαλητήρια, έχει επιλέξει βουλευτές που είτε είναι άγνωστοι και άφθαρτοι είτε δεν έχουν προκαλέσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους την κοινή γνώμη.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη της επιτροπής θα είναι οι Στ. Παπασωτηρίου, Περ. Μαντάς, Θ. Οικονόμου, Γ. Κώτσος, Αγ. Δεληκάρη, Α. Μαρκογιαννάκης, Γ. Βρεττάκος, Ν. Κρητικός, Κ. Καραμπατσώλη, Μ. Κεφάλα, Αθ. Ζεμπίλης, Κ. Κεφαλογιάννης και Παναγής Καπάτος. Το όνομα δε του βουλευτή Κεφαλονιάς ακούγεται- σχεδόν ως κλειδωμένο- και για τη θέση του προέδρου της επιτροπής.

Εισηγήτρια για το ΠΑΣΟΚ θα είναι η Μιλένα Αποστολάκη, που γνωρίζει την υπόθεση καθώς συμμετείχε και στην εξεταστική του 2024, ενώ μαζί της θα είναι οι Ευ. Λιακούλη και Γ. Μουλκιώτης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εργασίες θα μετέχουν, ως εισηγητής, ο Βασίλης Κόκκαλης (μετείχε και στην εξεταστική και γνωρίζει την υπόθεση) και ο Γ. Γαβρήλος, ενώ από το ΚΚΕ, ο πολύπειρος, Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μ. Κομνηνάκα. Από την ΕΛΛΥΣΗ θα μετέχει ο δικηγόρος Πάρης Παπαδάκης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τη ΝΕΑΡ, ο Τάσος Οικονομόπουλος από τη Νίκη και ο Γιάννης Κόντης από τους Σπαρτιάτες. Στοίχημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στην εξεταστική είχε δηλώσει τη συμμετοχή της αλλά στη συνέχεια εξαιρέθηκε με απόφαση της επιτροπής (με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των κομμάτων), καθώς είναι συνήγορος οικογενειών που χάσανε τους οικείους τους στο μοιραίο δυστύχημα και διέθετε ιδιότητα. τότε, η πρόεδρος της Πλεύσης δεν είχε αποδεχτεί την απόφαση, την είχε καταγγείλει με κάθε δυνατό μέσο – με τον δικό ιδιαίτερο τρόπο- και αμφισβητούσε τα κίνητρα πίσω από αυτή.

Σημειώνεται πως η επιτροπή έχει περιθώριο 2 μηνών προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνα της και να υποβάλει πόρισμα, ενώ οι εργασίες της θα μείνουν μυστικές- δεν θα μεταδίδονται εικόνα- καθώς έχει τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν διενεργεί προκαταρτική εξέταση.

Δυτ. Ελλάδα: Θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο 51χρονης γνωστής γιατρού

Σοκ στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Αποσκίτης, η οικογένεια προχωρά σε δωρεά οργάνων

Πάτρα: Φωτιά στο Παναχαϊκό – Σηκώθηκαν 5 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Σάκης Γαβριλόπουλος

Πάτρα: Γυναίκα παρασύρθηκε από ΙΧ την στιγμή που περνούσε το δρόμο – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Αστυνομικός χτύπησε με το αυτοκίνητο τον αδερφό του και μετά του επιτέθηκε με σιδερολοστό

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη Δυτ. Ελλάδα – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το Σάββατο

Αχαΐα: Μπετονιέρα έπεσε από γέφυρα στο Βασιλικό (ΦΩΤΟ)