Στο 56,8% οι καισαρικές στην Ελλάδα – Η πρωτιά του Αγρινίου και τα μέτρα που προανήγγειλε ο Ξανθός για να μειωθούν

04/06/2018 | 22:38

Εγχώριες πρωταθλήτριες αναδεικνύονται οι πόλεις του Αγρινίου όπου μόλις δύο στις δέκα γέννες πραγματοποιούνται φυσιολογικά και τα Χανιά όπου το 75% των περιστατικών ολοκληρώνονται με καισαρική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μετά από ερώτηση του Νίκου Μανιού (ΣΥΡΙΖΑ) οι καισαρικές τομές έφτασαν το 2017 στη χώρα μας το 56,8% ενώ ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το Αγρίνιο και τα Χανιά που τα ποσοστά των καισαρικών κυμάνθηκαν στο 83% και στο 75% αντίστοιχα.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι τα ποσοστά δεν τιμούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως τους μαιευτήρες και γυναικολόγους. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως ανώτατο μέσο όρο για τις καισαρικές τομές το 13% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει το 30%. «Στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό προσεγγίζει το 60%» τόνισε σε άλλο σημείο και υπογράμμισε ότι τα ποσοστά αυτά θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις εγκύους, αλλά επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας.

«Έχουμε πρόβλημα» παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός και ενημέρωσε ότι ήδη έχει ζητηθεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται ασυνήθιστες περιπτώσεις.

protothema.gr

Τεκμήριο ανά φορολογούμενο και όχι ανά επιχείρηση

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι δράστες διάρρηξης σε οικία με λεία 242.000 ευρώ

Μετρό Αθήνας: 30.000 επιβάτες το πρώτο βράδυ 24ωρης λειτουργίας

Ζοφερή πρόβλεψη για το μέλλον του πλανήτη από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης

Αγρίνιο: Νεκρός βρέθηκε άνδρας στον κήπο του σπιτιού του

Στον Ανακριτή οι πρώτοι οκτώ κατηγορούμενοι από το τελωνείο Μαυρομματίου – Οι διάλογοι που τους «έκαψαν»

Ασπρόπυργος: Πυρά αγνώστων σε καταυλισμό – Ελαφρά τραυματίες 3 ανήλικοι

Σ. Φάμελλος: Θα βάλουμε όλοι και όλες τα δυνατά μας για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νέου ΣΥΡΙΖΑ