Σοβαρά προβλήματα υγείας για το 50% των εφήβων παγκοσμίως μέχρι το 2030

Χωρίς στοχευμένη δράση, μέχρι το 2030 τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι του κόσμου θα κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε πολλούς τομείς. Αυτό διαπιστώνει ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet και η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η υγεία των εφήβων βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο».

Η δεύτερη έκθεση της Επιτροπής του Lancet για την Υγεία και την Ευημερία των Εφήβων τονίζει ότι οι σημερινοί έφηβοι, η πρώτη γενιά που μεγαλώνει κάτω από δυσκολότερες κλιματικές συνθήκες και τη διάχυτη παρουσία των ψηφιακών τεχνολογιών, αντιμετωπίζουν δυσανάλογα τις παγκόσμιες απειλές για την υγεία.

Διαπιστώνει ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η πρόοδος στην υγεία και την ευημερία των εφήβων ήταν μικτή και άνιση. Ενώ τα παγκόσμια ποσοστά καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ έχουν μειωθεί και η συμμετοχή στην εκπαίδευση -ιδίως μεταξύ των νεαρών γυναικών- έχει αυξηθεί, την ίδια ώρα οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και οι διαταραχές ψυχικής υγείας αυξάνονται σε όλες τις περιοχές. Μάλιστα το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία οκταπλασιάστηκαν σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ προβλέψεις δείχνουν ότι το 2030, 464 εκατομμύρια έφηβοι παγκοσμίως θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι(143 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι το 2015).

Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι στον κόσμο, ηλικίας 10-24 ετών, θα εξακολουθούν να ζουν σε χώρες, όπου προβλήματα τα οποία προλαμβάνονται και θεραπεύονται, όπως ο HIV/AIDS, η πρόωρη εγκυμοσύνη, η κατάθλιψη, η κακή διατροφή και οι τραυματισμοί, απειλούν συλλογικά την υγεία και την ευημερία των εφήβων.

Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι έφηβοι αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και φέρουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες (9,1%), ωστόσο λαμβάνουν μόλις το 2,4% της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας.

Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η ψηφιακή μετάβαση προσφέρει στους έφηβους νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση, απασχόληση, προαγωγή της υγείας και κοινωνική αλληλεπίδραση. Ωστόσο, πολλές βασικές κοινωνικές και συναισθηματικές εμπειρίες λαμβάνουν πλέον χώρα στο διαδίκτυο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για πιθανή βλάβη στην ανάπτυξη και την ευημερία τους.

Σημειώνεται ότι στη συγκρότηση της Επιτροπής διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο έφηβοι και νέοι από περισσότερες από 36 χώρες, οι οποίοι καλούν τους νέους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικών, στην έρευνα και στην προώθηση λύσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή τους.

ygeiamou.gr

Αξίζει να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση;

Γιορτή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για την επιτυχία της Klavdia στη Eurovision

Κατοικίδιο και τρίτη ηλικία: Με ποιον τρόπο ένας σκύλος ή μια γάτα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ηλικιωμένου

Ερντογάν σε Σάντσεθ: Σημαντικό βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης οι συνομιλίες για την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη

Γιασικεβίτσιους: «Κάναμε ακριβώς ότι δεν είχαμε κάνει πέρυσι στο Βερολίνο»

Πάτρα: Συνάντηση συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ με τον Κ. Πελετίδη

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τις μαθήτριες και τους μαθητές που θα διαγωνιστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025

Ο Φουρνιέ έπαιζε μόνος του, ο Σπανούλης έδωσε ρεσιτάλ και πάτησε τον Ολυμπιακό!