Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Φίτσο ενισχύει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

20/03/2025 | 20:20

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έχει αποκαταστήσει πλήρως, με την ανάκτηση αρκετών ανταρτών βουλευτών, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχασε μετά από διαμάχες και αποστασίες που επηρέασαν το έργο της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Οι εντάσεις εντός του αριστερού και εθνικιστικού τριμερούς συνασπισμού άφησαν την κυβέρνηση σε προσωρινή μειοψηφία στο κοινοβούλιο των 150 εδρών στις αρχές του έτους.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ωστόσο, ανέκτησε ορισμένους αντάρτες βουλευτές τον περασμένο μήνα με έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό που του έδωσε μια εύθραυστη πλειοψηφία.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Πίτερ Πελεγκρίνι επρόκειτο να διορίσει τον Σάμουελ Μιγκάλ, έναν ανεξάρτητο βουλευτή, υπουργό Επενδύσεων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πληροφορικής. Αυτός ο διορισμός, με τη μεσολάβηση του Φίτσο, θα αυξήσει τον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών που ελέγχει ο συνασπισμός του σε 79, τον ίδιο αριθμό με τον οποίο κέρδισαν τα κυβερνώντα κόμματα στις εκλογές του 2023.

«Νομίζω ότι μπορώ να πω ότι στη κοινοβουλευτική συνεδρίαση που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, ο αριθμός των 79 θα αποκατασταθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και, ταυτόχρονα, να οργανώνει σημαντικές ψηφοφορίες», δήλωσε ο Φίτσο μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι διαφωνίες εντός του συνασπισμού συνέπεσαν με μαζικές διαμαρτυρίες για μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Σλοβακίας, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές την φέρνει πολύ κοντά στη Ρωσία.

Ο Φίτσο εναντιώθηκε στη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο για να αποτραπεί η παράταση του πολέμου και μπήκε σε διαμάχη με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη διακοπή της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Φίτσο, αλλά εκείνος υπερασπίστηκε την πολιτική του, λέγοντας ότι στόχος της είναι να επιτύχει μια ισορροπία, διατηρώντας παράλληλα τη Σλοβακία αγκυροβολημένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Φίτσο κατηγόρησε ακτιβιστές και τη φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν αναταραχή και να καταλάβουν κρατικά κτίρια για να παραλύσουν την κυβέρνηση.

Πηγή: Agerpres.ro

 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές και στο γραφείο του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη

Πάτρα: Σφράγισμα 30 ημερών σε κατάστημα – Βρέθηκε ανήλικη μαζί με την ενήλικη αδερφή της, τι υποστηρίζει η μητέρα τους – ΕΓΓΡΑΦΑ