Σήμερα η «Ματωμένη Σελήνη», πού μπορείτε να την απολαύσετε

07/09/2025 | 10:45

Η πρώτη φθινοπωρινή πανσέληνος είναι άκρως θεαματική αφού συνδυάζεται με μια έκλειψη του φυσικού μας δορυφόρου δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φαινόμενο.

Σήμερα Κυριακή η Γη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη και η σκιά του πλανήτη μας θα πέσει πάνω στο φεγγάρι η φωτεινότητα του οποίου θα αρχίσει να μειώνεται και θα αρχίσει να παίρνει μια… χάλκινη (ερυθρή-πορτοκαλί) απόχρωση η οποία οδήγησε και στον χαρακτηρισμό της Σελήνης ως «ματωμένης». Σταδιακά καθώς το φαινόμενο θα εξελίσσεται η Σελήνη θα αποκτά και πάλι τη συνήθη φωτεινότητα της.

Αυτό που συμβαίνει είναι πώς το φως του Ήλιου που διαθλάται και διασκορπίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης με αποτέλεσμα τα μπλε μήκη κύματος να απορροφώνται ενώ τα κόκκινα και τα πορτοκαλί περνούν και φωτίζουν τη Σελήνη.

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καλεί το ευρύ κοινό σε παρατήρηση της έκλειψης με φορητά τηλεσκόπια από τον λόφο της Πνύκας, σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διόσκουροι”. Στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου του τηλεσκοπίου Δωρίδη θα είναι διαθέσιμα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση του φαινομένου. Η προσέλευση είναι ελεύθερη για όλους. Η φάση της ολικής έκλειψης Σελήνης ξεκινά στις 20:30.

Naftemporiki.gr

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε μεταφορέα με ΙΧ – Προσπάθησαν να εμβολίσουν την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν

Αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα – “Έφυγε” την ώρα που θήλαζε το μωρό της ΦΩΤΟ

Σοβαρό ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη – Αναρρώνει στο νοσοκομείο

Βαρύ πένθος για τον αιφνίδιο θάνατο της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα που μόλις είχε γεννήσει – Τα πιθανά αίτια, συγκλονίζει η μητέρα της

Κατάρρευσε το σημείο που είχε υποστεί καθίζηση στην “111” – Αδύνατη η οδική σύνδεση της Δίβρης με την Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Η ώρα της δικαίωσης για τις οικογένειες του 20χρονου Γιάννη και του 18χρονου Γιώργου – Το τροχαίο που “πάγωσε” το πανελλήνιο