Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα ««Δραματική κατάσταση και αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών – Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων» κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Αριστεράς με πρωτοβουλία της Σίας Αναγνωστοπούλου.
Οπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο τύπου:
“Η πρόσφατη αιφνιδιαστική αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, με την επιβολή «λουκέτου» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε μια δραματική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την απονομή της δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση των πολιτών σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και των Ιονίων Νήσων.
Η Υπηρεσία, η οποία λειτουργούσε επί της ουσίας με έναν μόνο ιατροδικαστή εν μέσω πλήθους κενών θέσεων, αντιμετώπιζε ήδη σοβαρές καθυστερήσεις στις νεκροτομές, προκαλώντας αφόρητη αναστάτωση στους συγγενείς των εκλιπόντων. Αντί για λύση, η αναστολή λειτουργίας μεταφέρει το ήδη βαρύ φορτίο στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου, η οποία λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα με περιορισμένο προσωπικό, καθιστώντας αδύνατη την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών.
Ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπόσχεται ταχείες διαδικασίες για την πρόσληψη νέου ιατροδικαστή και άμεση επαναλειτουργία, οι ενέργειες που ακολουθούν μαρτυρούν το αντίθετο. Οι εννέα διοικητικοί υπάλληλοι και ο μοναδικός εν ενεργεία ιατροδικαστής της Υπηρεσίας Πατρών έλαβαν αιφνιδιαστική εντολή να μετακινηθούν προσωρινά στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Αυτή η απροειδοποίητη μετακίνηση, εν μέσω καλοκαιριού, δημιουργεί τεράστιες προσωπικές και οικονομικές δυσχέρειες στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν υπέρογκα κόστη διαβίωσης σε μια τουριστική περιοχή, χωρίς καμία πρόβλεψη κάλυψης αυτών των δαπανών από το Υπουργείο.
Το «λουκέτο» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών επιφέρει επίσης σοβαρή αδικία στο κοινωνικό σύνολο. Οι πολίτες των πληττόμενων περιοχών θα αναγκαστούν πλέον να ταξιδεύουν στο Ναύπλιο για αυτοψίες και στην Κόρινθο για νεκροψίες, με το κόστος μεταφοράς σορού να αγγίζει τα 1.000 ευρώ. Πέραν του οικονομικού βάρους, χιλιάδες υποθέσεις ετησίως κινδυνεύουν να καθυστερήσουν δραματικά ή και να μείνουν στον αέρα, υπονομεύοντας την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης. Στην Πάτρα παραμένει μόνο ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, χωρίς όμως αρμοδιότητα διενέργειας αυτοψιών ή νεκροψιών, σε μια περιοχή με 2-3 περιστατικά ημερησίως.
Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό πώς προτίθεται να διασφαλίσει την άμεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αναγκών ιατροδικαστικής κάλυψης για τις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και των Ιονίων Νήσων, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων ιατροδικαστών στην Πάτρα και την οριστική επαναλειτουργία της Υπηρεσίας, καθώς και τα συγκεκριμένα βήματα που έχουν ήδη γίνει, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση ενίσχυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών με το απαραίτητο προσωπικό (ιατροδικαστές και διοικητικούς υπαλλήλους) και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής της υποδομής και αν προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις ιατροδικαστών πανελλαδικά, δεδομένου ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης αφορά το σύνολο των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της χώρας”.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης
Θέμα: «Δραματική κατάσταση και αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών – Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων».
Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών έχει περιέλθει σε μια δραματική κατάσταση, που κορυφώθηκε με την πρόσφατη αιφνιδιαστική αναστολή της λειτουργίας της, επιβάλλοντας ένα «λουκέτο» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Υπηρεσία αυτή, κομβικής σημασίας για την απονομή της δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτει μια ευρύτατη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια Νησιά (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα).
Είναι γνωστό ότι, η Υπηρεσία λειτουργούσε ουσιαστικά με έναν μόνο ιατροδικαστή, ενώ όλες οι υπόλοιπες θέσεις παρέμεναν κενές. Η κατάσταση αυτή είχε ήδη οδηγήσει σε σοβαρές καθυστερήσεις στη διενέργεια νεκροτομών και σε αφόρητη αναστάτωση των συγγενών των εκλιπόντων, οι οποίοι αναγκάζονταν να περιμένουν για ημέρες, αν όχι εβδομάδες, για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών.
Η πρόσφατη αναστολή της λειτουργίας της Υπηρεσίας, αντί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα, μεταφέρει το ήδη υπάρχον βάρος στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου. Ωστόσο, η Υπηρεσία της Κορίνθου λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα και διαθέτει δύο ιατροδικαστές, εκ των οποίων ο ένας εδρεύει στο Ναύπλιο, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών μιας τόσο μεγάλης γεωγραφικής περιοχής.
Ενώ το Υπουργείο υπόσχεται γρήγορες διαδικασίες για την πρόσληψη νέου ιατροδικαστή και κάνει λόγο για επαναλειτουργία ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, οι ενέργειες μαρτυρούν το αντίθετο. Οι εννέα (9) διοικητικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας και ο μοναδικός εν ενεργεία ιατροδικαστής, έλαβαν γραπτή εντολή να παρουσιαστούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πελοποννήσου στο Ναύπλιο για να αναλάβουν «προσωρινή» υπηρεσία. Αυτή η αιφνιδιαστική μετακίνηση, μέσα στο κατακαλόκαιρο, θέτει τους χαμηλόμισθους αυτούς υπαλλήλους ενώπιον τεράστιων προσωπικών και οικονομικών δυσχερειών, καθώς καλούνται να ξεσπιτωθούν και να καλύψουν ένα κόστος διαβίωσης (ενοίκιο, μετακίνηση, καθημερινά έξοδα) σε μια τουριστική περιοχή όπου η εύρεση στέγης είναι σχεδόν αδύνατη και πανάκριβη. Δεν έχει παρασχεθεί καμία διευκρίνιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το ποιος θα καλύψει αυτό το απρόβλεπτο και δυσβάσταχτο κόστος.
Το «λουκέτο» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, το οποίο εμφανίζεται ως πολιτική διαχείριση κρίσης, επιφέρει αδικία και στο κοινωνικό σύνολο. Οι πολίτες των παραπάνω περιοχών θα υποχρεωθούν πλέον να ταξιδεύουν μέχρι το Ναύπλιο για αυτοψίες, ενώ οι νεκροψίες θα διενεργούνται μόνο στην Κόρινθο. Αυτό συνεπάγεται ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για τις οικογένειες, με το κόστος μεταφοράς σορού να αγγίζει τα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με γραφεία τελετών. Πέραν του οικονομικού, τίθεται μείζον ζήτημα για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς χιλιάδες υποθέσεις (με πάνω από 1.000 νεκροψίες ετησίως στην περιοχή) κινδυνεύουν να καθυστερήσουν δραματικά ή και να μείνουν στον αέρα. Η υποστελέχωση και υπερφόρτωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πλημμελούς λειτουργίας, παραλείψεων και, εν τέλει, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, στην Πάτρα παραμένει μόνο ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, χωρίς όμως αρμοδιότητα διενέργειας αυτοψιών ή νεκροψιών, σε μια περιοχή με 2-3 περιστατικά ημερησίως.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Πώς προτίθεται να διασφαλίσει η Πολιτεία την άμεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των αναγκών ιατροδικαστικής κάλυψης για τις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και των Ιονίων Νήσων, μετά την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών;
- Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων ιατροδικαστών στην Πάτρα και την οριστική επαναλειτουργία της Υπηρεσίας, καθώς και ποια συγκεκριμένα βήματα έχουν γίνει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση;
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την άμεση ενίσχυση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών με το απαραίτητο προσωπικό (ιατροδικαστές και διοικητικούς υπαλλήλους), καθώς και την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής της υποδομής, ώστε να μπορέσει η Υπηρεσία να επαναλειτουργήσει πλήρως και αποτελεσματικά το συντομότερο δυνατόν;
- Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε προσλήψεις ιατροδικαστών πανελλαδικά, δεδομένου ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν περιορίζεται στην Πάτρα αλλά αφορά το σύνολο των ιατροδικαστικών υπηρεσιών της χώρας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Τζανακόπουλος Δημήτρης