Σεισμός στην Ιαπωνία: 4 νεκροί, μάχη για τους εγκλωβισμένους και χιλιάδες άστεγοι

01/01/2024 | 22:14

Η Ιαπωνία ταρακουνήθηκε από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω της δυο νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα τοπική ώρα, χτύπησε ο σεισμός και η γη άρχισε να σείεται στην επαρχία Ισικάουα στην Ιαπωνία, σπέρνοντας τον πανικό, στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Μέσα σε δευτερόλεπτα από το χτύπημα του Εγκέλαδου, κτίρια κατέρρευσαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, με μέγεθος 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι Αρχές εξέδωσαν άμεσα προειδοποίηση για τσουνάμι, ενώ τα πρώτα κύματα χτύπησαν τη δυτική ακτογραμμή της Ιαπωνίας.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιόμετρα, μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός, απ’ άκρη σε άκρη, στην Ιαπωνία. Οι Αρχές κάλεσαν εκατομμύρια κατοίκους κοντά στις ακτές, να απομακρυνθούν άμεσα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ζημίες.

Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, λόγω εκτεταμένων βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Δρόμοι άνοιξαν στα δύο, δρομολόγια τραίνων και πτήσεις, ματαιώθηκαν.

«Έτρεμε όλο το σπίτι»

Τις δραματικές στιγμές της σεισμικής δόνησης περιέγραψε στο MEGA ο Ιωάννης Λαντούρης, Έλληνας κάτοικος Ιαπωνίας που ζει κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

«Έτρεμε ολόκληρο το σπίτι. Μένουμε σε μονοκατοικία και δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω, επειδή δεν μπορούσες να σταθείς στα πόδια σου. Το πάτωμα αρχίζει να πηγαίνει πάνω-κάτω. Το ψυγείο, το οποίο το έβλεπα από την κουζίνα, ήταν 120 κιλά ψυγείο, το οποίο χοροπήδαγε στο πάτωμα», ανέφερε.

Στην Ιαπωνία βρέθηκε για την αλλαγή του χρόνου και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Μεγάλος σεισμός 7,6 Ρίχτερ μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων», ανέφερε ο σεισμολόγος.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην ηφαιστειακή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή και ως «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών.

Δύο νεκροί, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις ιαπωνικές Αρχές, τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το χτύπημα του εγκέλαδου στην Ιαπωνία.

Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι άγνωστος, με τις τοπικές Αρχές να αναφέρουν πως εκατοντάδες σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ πάνω από 55.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα.

 

ΠΗΓΗ

 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ